Un estudi del CREAF publicat aquesta setmana a Nature Geoscience ha comprovat que l'activitat humana millora la productivitat dels ecosistemes a tot el món. Segons Josep Peñuelas, director de la Unitat d'Ecologia Global del CREAF i investigador del CSIC, els ecosistemes gestionats transformen en biomassa el 60% del carboni que assimilen durant la fotosíntesi, mentre que els naturals només en transformen el 45%.

Els investigadors han comprovat aquest fet en els sis tipus principals d'ecosistemes que hi ha al planeta (boscos, prats, cultius, tundres, torberes boreals i aiguamolls).

"En l'àmbit global i independentment del clima i la vegetació, tots els ecosistemes gestionats per l'activitat humana generen biomassa d'una manera més eficient", diu Josep Peñuelas.

"Durant la història, els humans ens hem esforçat per aportar el màxim de recursos a les plantes i així augmentar la seva productivitat de fusta, fibres o aliments. Amb aquest estudi hem quantificat què ha representat aquesta gestió històrica per als ecosistemes de tot el món", apunta Josep Peñuelas.