L'activitat agrícola i forestal fa créixer el 15% la productivitat dels ecosistemes

Els espais gestionats transformen en biomassa el 60% del carboni assimilat i els naturals, només el 60%

12.10.2015 | 07:11
Un dels exemples de gestió humana que posa l´estudi és el de l´aclarida dels boscos, que augmenta la disponibilitat de nutrients per als arbres

Un estudi del CREAF publicat aquesta setmana a Nature Geoscience ha comprovat que l'activitat humana millora la productivitat dels ecosistemes a tot el món. Segons Josep Peñuelas, director de la Unitat d'Ecologia Global del CREAF i investigador del CSIC, els ecosistemes gestionats transformen en biomassa el 60% del carboni que assimilen durant la fotosíntesi, mentre que els naturals només en transformen el 45%.
Els investigadors han comprovat aquest fet en els sis tipus principals d'ecosistemes que hi ha al planeta (boscos, prats, cultius, tundres, torberes boreals i aiguamolls).
"En l'àmbit global i independentment del clima i la vegetació, tots els ecosistemes gestionats per l'activitat humana generen biomassa d'una manera més eficient", diu Josep Peñuelas.
"Durant la història, els humans ens hem esforçat per aportar el màxim de recursos a les plantes i així augmentar la seva productivitat de fusta, fibres o aliments. Amb aquest estudi hem quantificat què ha representat aquesta gestió històrica per als ecosistemes de tot el món", apunta Josep Peñuelas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema