El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va afirmar ahir que les dinàmiques de la inflació s'han debilitat, i ha assegurat que farà servir tots els instruments a la seva disposició per combatre la baixa taxa de preus. "Si concloguéssim que la nostra estabilitat de preus a mitjà termini està en risc, actuaríem usant tots els instruments disponibles al nostre mandat per assegurar que es manté un nivell apropiat del to acomodatici de la política monetària", va afirmar Draghi.

Durant una compareixença davant la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, Draghi va destacar que el programa de compra d'actius del BCE és "considerat un instrument particularment poderós i flexible". "De fet, sempre hem dit que les nostres compres anirien més enllà del setembre del 2016 en el cas que no veiéssim un ajust sostenible en el camí de la inflació, que sigui consistent amb el nostre objectiu d'aconseguir una taxa per sota, però a prop, del 2% a mitjà termini", va apuntar el president del BCE. "Si fos necessari, també es podrien activar altres instruments per enfortir l'impacte del programa de compres", va afegir Draghi.

El president del BCE va anunciar que el 3 de desembre, durant la reunió del Consell de Governadors del BCE sobre política monetària, es tornarà a examinar "el nivell d'acomodació de la política monetària". En aquesta anàlisi, el BCE tindrà en compte les projeccions dels membres de l'Eurosistema, així com el treball de la mateixa entitat en col·laboració amb aquest "sobre els estímuls de política monetària que s'han aconseguit fins ara", va dir. També sobre el "ventall d'instruments que estan disponibles en cas que hagi de considerar-se necessària més política acomodatícia", va assegurar.

Draghi també va afirmar que la recuperació econòmica de l'eurozona està progressant "moderadament" i que l'economia ha mostrat "cert grau de resistència" a influències externes negatives sobre la demanda interna, encara que va advertir que els riscos a la baixa de l'aturada global de l'economia i el comerç "són clarament visibles".

Va assenyalar també que les "dinàmiques de la inflació s'han debilitat, principalment a causa d'uns preus més baixos del petroli i els efectes retardats d'un tipus de canvi de l'euro més fort que es va veure al principi d'any". Dra- ghi va indicar que aquestes circumstàncies, entre altres, "suggereixen que una normalització sostinguda de la inflació podria dur més temps del que es va anticipar al març, quan per primer cop vam avaluar l'impacte general de les nostres mesures".