El secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, va afirmar ahir que el mes de juny passat el responsable de vetllar per la seguretat a les instal·lacions mineres de Sallent-Vilafruns havia alertat del mal estat de la zona on va tenir lloc l'accident mortal de dimecres, que va costar la vida al jove navassenc Sergi Font Vilardell, treballador de l'empresa subcontractada Muntatges Rus.

Segons Álvarez, que ahir va oferir una roda de premsa a Manresa, aquesta denúncia va quedar registrada al llibre oficial on queden anotades les incidències en matèria de seguretat. A més, diu el secretari general d'UGT, els delegats d'aquest sindicat havien adreçat notificacions a la direcció general de Mines alertant de"manca de seguretat" a les instal·lacions d'Iberpotash. Segons Álvarez, "això ja era suficient per prendre mesures, però Mines només va respondre amb un acús de rebut, i des d'aleshores no s'ha fet res".

La normativa minera contempla la figura del delegat miner, que és proposat pels sindicats i escollit pel conjunt de la plantilla. Es tracta d'un càrrec de gran importància a la mina, perquè vetlla perquè es compleixi la normativa en matèria de seguretat. Segons Álvarez, hauria estat el delegat miner qui hauria fet aquesta observació al llibre de registres fa gairebé mig any. L'actual delegat miner de Sallent-Vilafruns, Gerardo Pérez Vay, va declinar atendre ahir aquest diari per valorar les paraules d'Álvarez. Iberpotash tampoc no va voler "entrar en cap controvèrsia" sobre aquesta qüestió.

Tanmateix, fonts coneixedores dels protocols de seguretat de la mina bagenca van assegurar a Regió7 que el que hauria de constatar anotar al llibre de registres el mes de juny passat serien unes "esquerdes" en el sector de l'accident. Aquestes "esquerdes", apuntes les fonts, s'haurien reparat els mesos següents amb la instal·lació de bolons i resines. Així, el setembre la direcció general de Mines ja hauria donat per resolta aquesta incidència.