Experts en economia relativitzen l'impacte en el creixement del PIB espanyol que puguin tenir el menor dinamisme i els problemes borsaris xinesos dels darrers dies, donada l'escassa exposició de les exportacions d'Espanya al país asiàtic, del qual sobretot s'importa. Així, segons l'ICEX, Espanya va exportar a la Xina en els deu primers mesos del 2015 (hi ha dades fins a l'octubre) per valor d'uns 3.700 milions d'euros, però va importar per més de 19.700 milions, cosa que genera un dèficit de 15.700 milions.

El professor de l'Institut d'Estudis Borsaris (IEB) Javier Santacruz considera que el menor creixement de la Xina i les turbulències borsàries provocades no afectaran el mercat real ni restaran creixement al PIB espanyol. En aquest sentit, explica que l'exposició del mercat de béns i serveis espanyol "és mínima" i amb exportacions escasses, de manera que les empreses espanyoles, sobretot mitjanes i grans, poden gestionar l'impacte del "canvi de model econòmic xinès" gràcies a la diversificació dels seus negocis.

L'investigador principal d'Economia i Comerç Internacional del Reial Institut Elcano, Federico Steinberg, creu que "ens espera un any d'alta volatilitat en els mercats financers", però que no afectarà el creixement econòmic espanyol llevat que l'economia xinesa es col·lapsés o es mantingués en el temps "un contagi desmesurat de les borses xineses a les europees".

Per la seva banda, la coordinadora del Servei d'Estudis d'IEE, Almudena Semur, adverteix que el 2016 "vents de cua" afavoriran el creixement espanyol (caiguda del preu del petroli i les matèries primeres, liquiditat del BCE), però el 2017 Espanya serà més vulnerable a desequilibris externs com el xinès. "Per això és tan important continuar les reformes estructurals", assegura a Efe. Un informe de Goldman Sachs adverteix que l'alentiment dels mercats emergents en general i del xinès en particular pesarà en la demanda externa i el creixement europeu.