Unió de Pagesos (UP) va presentar ahir a Manresa la seva candidatura a les eleccions agràries que se celebraran el proper dia 28 reivindicant, entre d'altres, uns preus i una renda dignes per a la pagesia professional. El sindicat amb més implantació al país aspira a reeditar en aquestes eleccions la majoria de la representativitat agrària obtinguda en els darrers comicis, en què els electors li van atorgar 59 representants a les Cambres Agràries, per 23 de JARC, 15 d'Asaja i 3 d'Urapac-Upa.

Amb tot, les eleccions del proper dia 28 seran les primeres després de la derogació, a final del 2014, de les Cambres Agràries provincials. En els propers comicis es mesurarà en percentatge la representativitat de cada organització professional per interlocutar amb les diferents administracions, forces polítiques i organitzacions alimentàries.

Unió de Pagesos, que té prop de 800 afiliats al conjunt de la Catalunya Central, 160 dels quals al Bages, defensa en la seva candidatura una "regulació legal" de llotges i mercats en origen, on els preus que es registrin tinguin categoria d'estadístiques d'interès de la Generalitat i que faci "transparent i no manipulable" la formació dels preus percebuts per la pagesia, i l'establiment de "mecanismes objectius que permetin detectar ràpidament i declarar situacions de pertorbacions de mercat". En una roda de premsa celebrada ahir a la seu manresana del sindicat, el coordinador territorial d'UP a la Catalunya Central, Carles Mencos, reclamava que es reguli "la posició de domini de la gran distribució", que pertorba greument, denuncia l'organització, els preus en origen. "L'oli i la llet estan permanentment en ofertes salvatges", explicava ahir Mencos, que constata que el pagès "mai no decideix el preu de venda" i lamenta que no es corregeixi el valor del producte al llarg de la cadena de costos.