Catalunya va captar més del 40% de la inversió xinesa a Espanya el 2015, amb uns 600 milions de dòlars, a causa en gran part de l'"especial" interès que grans multinacionals, com Lenovo o Bright Food, han mostrat per Catalunya.

La professora d'ESADE Ivana Casiburi destaca l'adquisició de Miquel Alimentació per part de Bright Food per un valor de prop de 250 milions de dòlars com una de les operacions més destacades de l'any 2015, després de presentar l'informe Inversió xinesa a Europa 2015 a Barcelona. També celebra que companyies com Lenovo, Cronos Group o Haier hagin decidit instal·lar a Barcelona el centre d'operacions al sud d'Europa, fets que "estan convertint Catalunya en la porta d'entrada a Europa de la Xina". Al sector de les finances, el China Construction Bank (CCB) va obrir el juliol passat la seva primera seu a Espanya a Barcelona, que va començar la seva activitat amb un capital registrat original de 20 milions d'euros. L'informe apunta que hi ha una sèrie de valors compartits entre la Xina i Catalunya entre els quals destaquen "l'esperit emprenedor, la creixent obertura a l'exterior i l'aposta per la indústria com a base d'una economia forta".

Casiburi explica que ara hi ha "unes tres operacions importants que s'estan cuinant a Espanya" en els sectors turístic, energètic i immobiliari, el valor de les quals podria "triplicar" la inversió xinesa acumulada a Espanya fins ara.