El nombre de persones registrades al Servei d'Ocupació de Catalunya es va situar el mes de març en 499.991 aturats, cosa que suposa un descens de 10.246 persones en relació amb el febrer per l'impacte de les contractacions de les vacances de Setmana Santa, segons dades del ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. Amb aquest descens, el nombre d'aturats se situa per sota del mig milió de desocupats cosa que no passava des del juliol del 2009. La disminució de l'atur aquest març és la més gran que s'ha registrat en aquest mes els últims vint anys, des de l'inici de la sèrie del ministeri el 1996. L'atur cau per segon mes consecutiu i encadena 33 mesos de descensos interanuals.

La sèrie del ministeri indica que aquest mes de març s'han trencat en xifres absolutes tots els rècords de caigudes de l'atur tant en termes mensuals com interanuals en aquest mes des del 1996. El descens mensual de 10.246 persones i de 71.664 persones en relació amb al març de l'any passat és el més gran que s'ha vist en aquest llarg període.

En tots els sectors d'activitat es produeix un descens de l'atur, especialment en el sector serveis on per l'impacte de la contractació de les vacances de Setmana Santa l'atur ha caigut de 8.313 persones. La indústria ha restat 1.281 persones de les llistes de l'atur, seguit de la construcció amb 572 persones menys i l'agricultura amb 149 desocupats menys.

En el conjunt de l'estat espa-nyol el nombre de persones sense feina es va situar en 4.094.770 persones, cosa que suposa un descens de 58.216 persones en relació amb el mes de febrer. El març de l'any passat, a l'estat l'atur va caure més que enguany, en concret de 60.214 persones. Catalunya lidera la caiguda de l'atur en aquest mes de març del conjunt de l'estat, per davant del País Valencià que amb un descens de la desocupació de 7.636 persones és la segona comunitat més activa en disminució de l'atur. En els últims dotze mesos, l'atur ha disminuït de 357.169 persones, amb un descens del 8,02%. L'atur entre els joves menors de 25 anys ha disminuït en l'últim any en 43.416 persones, l'11,1% menys. El març es van signar 227.813 contractes, cosa que suposa el 4,22% més que el març de l'any passat i el millor mes de març en nombre de contractes en aquest mes des del març del 2007 (241.506 contractes), ara fa nou anys.

El secretari general del departament de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, va dir ahir que l'escenari d'estabilitat política a Catalunya ajuda a la recuperació de l'ocupació, al contrari del que passa a Espanya, on "la inestabilitat política els porta més dificultats".

Malgrat l'evolució positiva del mercat de treball, el secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Famílies va admetre que "les persones s'incorporen al mercat de treball en condicions de precarietat, amb inestabilitat en els seus contractes, i salaris per sota del que seria esperable".