L'associació de consumidors Adicae recorrerà contra la sentència de la jutgessa de Madrid que declarava nul·les les clàusules sòl de 40 bancs i caixes d'estalvis per intentar aconseguir que es tornin els diners a tots els clients des del moment en què van deixar de beneficiar-se de les caigudes de l'euríbor.

El Jutjat del Mercantil número 11 de Madrid va dictar el 7 de març una sentència parcialment favorable a la macrodemanda interposada per Adicae el 2010 en representació de 15.000 afectats i dirigida inicialment contra 101 entitats bancàries, que després van quedar en 40 després dels processos de fusió dels últims anys.

Amb aquesta decisió, la jutgessa obligava els bancs a tornar els diners cobrats de més en les hipoteques per l'aplicació de les clàusules sòl des del 9 de maig del 2013, la mateixa data que va usar com a referència el Tribunal Suprem. No obstant això, Adicae considera aquesta data insuficient si es té en compte que la majoria de les clàusules sòl van començar a aplicar-se el 2009, quan l'euríbor va començar a caure, i per això recorrerà la sentència. La qüestió de la retroactivitat de les clàusules també serà analitzada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que celebrarà una vista previsiblement el proper 26 d'abril per pronunciar-s'hi.

Adicae creu que la justícia europea donarà suport "segurament" a la seva petició, però mentrestant ha organitzat unes assemblees per informar els consumidors dels passos que cal fer per beneficiar-se de la sentència i resoldre qualsevol dubte en persona.