El campus de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (Epsem) va ser ahir al matí l'escenari del primer Fòrum Universitat-Empresa, una borsa de treball que va tenir com a objectiu posar en contacte els alumnes del centre a Manresa de la UPC amb el teixit industrial del Bages per afavorir la formalització de contractes de pràctiques.

Un total de catorze empreses i associacions professionals, amb presència al Bages, van respondre a la crida de l'Epsem. Els fruits de la jornada d'ahir trigaran dies a madurar, però el balanç que en feien les empreses era satisfactori per la possibilitat de posar les bases per ampliar en el futur les seves plantilles amb enginyers formats a la comarca.

Aigües de Manresa, Cinetic, Uve Solutions, Gear Solutions, Denso, Gates, Masats, Maxion Wheels, Tecnium, Indústries Vallma, ICL, Psiconet Consulting, el Col·legi d'Enginyers Industrials, el Col·legi de Mines i el Col·legi d'Enginyers Tècnics van ser les indústries i associacions que van ocupar els estands disposats ahir al campus del centre.

Judit de las Heras, directora de Recursos Humans de Gear Solutions (l'antiga Pujol Muntalà), explicava que el seu interès consistia a contactar amb estudiants de mecànica i electrònica. Durant el matí va recollir una cinquantena de currículums d'alumnes amb el propòsit de trobar "gent amb enginy i moltes ganes, i que tinguin un molt bon nivell d'anglès", condició, aquesta última, més laboriosa de destriar entre l'oferta. Un requisit també exigit per Denso Barcelona. Alfonso Menor, el seu responsable de Recursos Humans, confirmava que "l'idioma ens dificulta el procés de selecció".

La planta de Sant Fruitós de la multinacional japonesa es proposava ahir testejar el futur planter d'enginyers locals i alhora consolidar el seu vincle amb el territori, una aproximació a la comarca impulsada per la nova direcció manresana de la planta. En el futur, Denso projecta impulsar beques per a estudiants de l'Epsem, en un aprofundiment de la seva relació ja intensa amb la universitat manresana. En el fòrum d'ahir, Denso estava disposada a tancar "quatre o cinc" contractes de pràctiques d'entre la vintena de currículums lliurats pels estudiants.

Josep Maria Esquius, director de Recuros Humans de Maxion Wheels (l'antiga Lemmerz), afirmava que l'empresa "està obligada a venir-hi per trobar-hi talent". Esquius explica que el futur de Maxion Wheels passa per la paulatina automatització dels processos, fet que obligarà a contractar personal de perfil professional més elevat. L'Epsem és un bon viver de futur per incidir en aquesta especialització de la plantilla.

Entre els estudiants de mines, el d'ICL era l'estand més visitat. La minera bagenca (com la majoria d'empreses presents ahir al fòrum) manté estretes relacions amb la universitat politècnica, a la recerca de nous enginyers, i no només de la branca de mines. "Ens interessa donar a conèixer que tenim necessitat de perfils molt diversos", explicaven ahir Laura Rodríguez i Esther Martínez, del departament de Recursos Humans de l'empresa.

El fòrum pretén tenir continuïtat en el futur, però caldrà millorar-ne alguns aspectes, com proposaven les empreses i reconeixia la directora de l'Epsem, Rosa Argelaguet. Per exemple, ampliant l'horari de la trobada, per facilitar-hi la presència dels estudiants de tarda, o avançant la data de celebració perquè no coincideixi amb l'època d'exàmens, com era el cas d'ahir. "Ha estat bé per ser la primera vegada, però ho podem fer millor", afirmava Argelaguet.