La Comissió Europea (CE) va anunciar ahir que ampliarà el Pla Juncker d'inversions estratègiques més enllà del 2018 després d'haver complert gairebé un any de vigència, i assegura que promourà més la combinació amb fons estructurals i explorarà un model d'inversió similar per a països en vies de desenvolupament. Fins ara s'han aprovat 250 projectes en 26 països i el pla ha mobilitzat uns 100.000 milions d'euros en inversions. "El pla d'inversions està funcionant i desafiant els pessimistes", va dir el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, que va assegurar que la iniciativa "està creant llocs de treball i mobilitzant inversions en l'economia real".

La CE presentarà la seva proposta legislativa a la tardor, tenint en compte les limitacions pressupostàries dels països membres i, per tant, del pressupost de la Unió Europea (UE). El vicepresident de la CE per l'Ocupació, el Creixement, la Competitivitat i les Inversions, Jyrki Katainen, va assegurar que "no es demanarà més diners als països".

El vehicle inversor del Pla Juncker, el Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE), funciona amb una garantia de 16.000 milions d'euros procedents del pressupost comunitari provisionats al 50% i de 5.000 milions d'euros per part del BEI, que gestiona aquest instrument.

Tot i que la proposta serà presentada a la tardor, la CE va donar ahir a conèixer algunes línies generals i ha llançat el portal de projectes d'inversions, una plataforma en línia que uneix promotors d'iniciatives europeus i inversors de dins i fora de la UE. L'objectiu és donar més visibilitat als projectes en què es poden invertir a tot Europa. La CE també vol fer els seus serveis d'assistència tècnica a promotors de projectes públics i privats "més locals i més propers a aquelles empreses que haurien de beneficiar" del pla, i millorar el seu treball amb els bancs nacionals de promoció. Així mateix, s'avaluarà si han de rebaixar els càrrecs de capitals dels bancs per a exposicions a infraestructures, de manera similar com ho ha fet per a asseguradores i reasseguradores.

Per facilitar inversions de capital risc, la CE proposarà canvis en el marc regulador, juntament amb l'agència d'estadístiques Eurostat, a fi d'aclarir i revisar on fos necessari les directrius sobre la comptabilitat d'aliances públicoprivades. Una altra mesura serà reforçar l'anomenada "finestra FEIE-Pimes", atès que un dels més grans èxits del pla ha estat el "fort interès i la forta participació" de bancs intermediaris a la UE a l'hora de proveir finançament a aquest tipus d'empreses.

La combinació del suport del Pla Juncker i dels fons estructurals i d'inversió europeus serà més simplificada i s'eliminaran obstacles legislatius i altres. Addicionalment, la Comissió explorarà la possibilitat d'utilitzar un model similar al FEIE per a inversions en països tercers en vies de desenvolupament, a través d'un sistema que permetria a les institucions financeres internacionals resoldre problemes específics que dificulten la inversió i d'aquesta manera atraure inversors privats. També podria servir per ampliar operacions en entorns d'inversió complicats, com a països fràgils o nacions que surten d'un conflicte, però també per finançar projectes relacionats amb la immigració, indica la CE en una comunicació.

Espanya ha estat el cinquè país de la UE més beneficiat pel pla, segons van dir dimarts fonts comunitàries a Madrid. D'acord amb un document actualitzat de la CE publicat ahir, vuit projectes d'infraestructura i d'innovació espanyols han rebut 1.100 milions d'euros en finançament del BEI sota el FEIE, amb els quals s'espera mobilitzar uns 11.400 milions en inversions i crear 5.150 llocs de treball. A més, 17.905 pimes espanyoles, a través de nou acords amb bancs intermediaris aprovats, han aconseguit 252 milions més que podrien generar inversions per valor de 4.500 milions.