Unió de Pagesos denuncia que els productors de llet de Catalunya es veuen obligats pel departament d'Agricultura a tancar les seves explotacions amb una tanca perimetral, una mesura que segons l'organització agrària "no existeix en cap altra comunitat de l'estat espanyol ni en cap altre estat membre de la Unió Europea". Per això, Unió de Pagesos reclama a Agricultura que retiri aquesta obligatorietat, ja que "situa en una posició de desavantatge i de pèrdua de competitivitat els ramaders catalans respecte a la resta de productors".

El sindicat, que demana que aquesta mesura sigui voluntària, considera que l'elevat cost d'aquesta instal·lació suposa una despesa "inassolible" per als ramaders, tenint en compte l'actual crisi per la qual passa el sector, que rep "uns ingressos que no permeten cobrir els costos de producció".

Unió de Pagesos remarca que, tot i que el termini per als ramaders per complir aquest requisit acaba l'abril del 2017, el departament ho exigeix des de fa mesos als ramaders que volen du a terme alguna millora o canvi en la seva explotació.

Per tant, aquesta condició "els impedeix adequar-se a les exigències de les indústries o d'altres", segons denuncien des del sindicat. Unió de Pagesos va insistir reiteradament en els "inconvenients" que implica aquesta mesura des que va ser proposada per Agricultura, així com en la necessitat d'establir el seu caràcter voluntari i en cap cas obligatori. A més, la instal·lació de les tanques perimetrals planteja, segons l'organització agrària, un altre problema de maneig i estructura, ja que "l'explotació lletera normalment està formada per diverses unitats, amb continuïtat amb els camps de conreu".

La feina del ramader implica el moviment continu entre unitats i la sortida i entrada entre l'explotació i els camps de conreu, i "l'existència d'una tanca, en la majoria de casos, no fa possible treballar en condicions òptimes". Des d'Unió de Pagesos recorden que també hi ha un aspecte legal que desaconsella aquesta mesura, tenint en compte que "moltes explotacions estan travessades per camins públics i que les normes urbanístiques sovint són incompatibles amb la instal·lació de la tanca".