El Centre de Formació Pràctica de Manresa s'ha incorporat a la xarxa de centres de formació tècnica (HTEC) de la multinacional nord-americana Haas i ha adquirit dues noves màquines per a formació i elaboració de projectes per un valor de 200.000 euros. Es tracta de la inversió més elevada en tecnologia que ha fet el centre en pràcticament una dècada. Amb aquest "salt de qualitat" del centre, en paraules de Pere Casals, president de la Fundació Lacetània, l'entitat titular del CFP, el centre espera triplicar a mitjà termini el seu número de cursos formatius. A més, es pretén incrementar el número d'hores de cursos de formació contínua i a mida per a les empreses del territori i, en contrapartida, disminuir les hores dels cursos ocupacionals.

La nova maquinària Haas, d'última generació, que s'incorpora al CFP, és un centre mecanitzat de cinc eixos i un torn de control numèric. "Teníem una limitació de la capacitat", diu Pere Casals, "i ara podrem ampliar l'oferta de formació en mecanització d'alt nivell, molt necessària al sector industrial de la comarca". L'objectiu de l'operació és formar professionals preparats en l'ús de maquinària d'ultima generació. "La indústria necessita fabricar de manera fiable i a costos competitius. I que els operaris sàpiguen treballar amb maquinària avançada", diu Casals. "Aquí ensenyem justament a fer això", conclou.

A més de l'adquisició de maquinària, la incorporació a la xarxa Haas suposa per al CFP aprofitar els recursos educatius que posa a l'abast la multinacional, que té més de 2.200 centres de formació tècnica repartits per Estats Units, Canadà, Europa, Sud-àfrica i Àsia. A l'estat, però, la del CFP serà la primera. Segons destaca el centre manresà, "de les trenta millors escoles d'enginyeria del món, 27 són centres HTEC".

Els centres Haas, apunta Casals, "tenen una bona metodologia de formació, bons manuals de suport al professorat i comporten un condicionament específic de l'entorn de treball. A més, es comprometen a dotar beques per a alumnes amb pocs mitjans, organitzen convencions i, fins i tot, concursos per als alumnes". Tot plegat, diu Casals, "ens permetrà tenir més feina per continuar sent un centre d'excel·lència". El novembre de l'any passat, Haas va lliurar a l'Escola Diocesana de Navàs una de les tres beques que atorga a tres centres catalans per incentivar la Formació Professional.

El nou equipament va arribar ahir al CFP per al seu muntatge, i es preveu que estigui operatiu durant el mes d'agost per començar a servir per a la formació passada la Diada. L'espai destinat al centre Haas està format per un taller d'uns 120 metres quadrats i una aula teòrica de 42 metres quadrats.

El Centre de Formació Pràctica, ubicat al Palau Firal de Manresa, es va crear el 2001 promogut per l'Ajuntament de Manresa, la desapareguda Caixa Manresa, la Cambra de Comerç, la Patronal Metal·lúrgica del Bages i Pimec, amb la voluntat de dotar el Bages d'un espai formatiu per a les empreses del sector del metall de la comarca. Durant aquests 15 anys de trajectòria, el CFP s'ha consolidat com un centre de referència en la formació i reciclatge de treballadors del sector. Des de la seva creació, han passat més de 7.000 alumnes pel centre repartits en gairebé 600 cursos formatius. A més, el CFP també col·labora amb les empreses locals com a soci tecnològic en l'assessorament i desenvolupament de projectes tècnics.

El CFP, que té una plantilla de vuit persones, ha disposat el curs 2015-2016 d'un pressupost de 630.000 euros. El centre es financia per la formació directa a empreses, amb l'oferta de cursos ocupacionals, l'elaboració de projectes per al sector empresarial i amb plans d'assessorament a empreses.