La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, va defensar ahir que la decisió d'exigir a Apple que retorni 13.000 milions d'euros a Irlanda pels impostos que no ha pagat al país no és política, sinó que es basa en fets.

"No, aquesta és una decisió basada en els fets del cas, analitzant com està organitzada Apple Sales International a Irlanda, els beneficis que es registren allà i com tributaven", va assegurar Vestager en una roda de premsa. Així, Brussel·les rebutja les afirmacions fetes pel conseller delegat d'Apple, Tim Cook, que va qualificar la decisió d'"escombraria política" i d'estar fonamentada en càlculs incorrectes, en una entrevista al diari Irish Independent.

La política danesa va recalcar que l'aplicació de les normes de competència de la Unió Europea no casa amb cap política concreta, sinó que senzillament segueix els tractats comunitaris, per la qual cosa es va mostrar confiada que un cop Apple i Irlanda presentin els seus recursos contra la decisió, els tribunals europeus donaran suport a la CE. Va remarcar que els càlculs sobre els quals Brussel·les ha calculat l'import -els 13.000 milions més interessos- que el gegant tecnològic ha de tornar a Dublín es basen en el fet que es va beneficiar d'una baixa taxa efectiva aplicada als beneficis d'Apple, que va arribar a reduir-se al 0,005% el 2014. La Comissió ha arribat a aquesta conclusió, que va dir que és "precisa", després d'analitzar les dades aportades a la seva investigació per la mateixa Apple, va subratllar Vestager.

Vestager va defensar la necessitat que hi hagi una transparència més gran sobre la quantitat d'impostos que paguen les multinacionals a cada país europeu, de manera que sigui més fàcil detectar estructures com la utilitzada per Apple per derivar els beneficis generats a tota la UE a Irlanda. "Això faria que qualsevol tipus de misteri desaparegui. I espero que la proposta legislativa de la Comissió Europea en aquest sentit s'aprovi i sigui aplicada com més aviat millor", va apuntar.

Vestager va recordar que, tot i així, la investigació de la Comissió no entra a qüestionar la transferència dels beneficis a Irlanda, encara que sí que va recomanar a altres països que es basin en la decisió de Brussel·les per decidir si volen o no reclamar els impostos no pagats sobre els beneficis generats al seu territori.