L'11,2 % dels treballadors a Catalunya estan en risc de pobresa malgrat tenir un lloc de treball, fet que es tradueix en 343.500 persones, segons l'informe "Mercat de Treball, habitatges i desprotecció social", elaborat per CCOO.

L'informe, que es va presentar ahir en conferència de premsa, recull dades dels principals indicadors del mercat laboral des de l'inici de la crisi el 2008 i busca constatar l'augment de la precarietat al mercat de treball i del nombre de famílies vulnerables, els membres de les quals treballen, però no aconsegueixen sortir de la situació de pobresa.

Concretament, el document revela que a Catalunya hi ha 105.000 llars sense ingressos laborals, cosa que afecta unes 203.000 persones. La dada de llars sense ingressos s'ha incrementat el 55,8 % en vuit anys, però el nombre de persones afectades ha crescut el 89 %, fet que indica que les llars han anat incrementant el nombre de familiars que les habiten. L'informe constata que la meitat de la població de Catalunya rep un sou per sota dels 21.000 euros anuals i que el 10 % no cobra més de 7.800 euros, pel que des del sindicat reclamen "mesures urgents" per solucionar la pèrdua de poder adquisitiu de la població, entre les quals destaquen un increment del salari mínim interprofessional, ja que, segons assenyala l'informe, els salaris actuals se situen a nivells del 2009, ja que s'han incrementat només el 0,3 % des del 2008.

Quant a l'ocupació, des de l'inici de la crisi aquesta es va reduir el 13,5 %, una taxa que ha decrescut el 5,9 % en les dones i el 19,2 % en els homes, cosa que ha incrementat 10 punts percentuals la taxa d'atur des del 2008, que ara se situa entorn al 17,5 %, i la de les dones parades és més alta que la dels homes (18,8 % i 16,3 %, respectivament).

Una altra dada que revela l'informe és la taxa de temporalitat, que se situa en el 19,6 %, un nivell que, tot i tenint en compte una reducció del 23,4 % en aquest tipus de contractes en els últims vuit anys, el sindicat considera "desorbitat".

En referència a la parcialitat, l'estudi constata que durant aquest període, mentre els contractes a temps complet s'han reduït el 15,9 %, s'han incrementat el 4,6 % els contractes a temps parcial, un augment liderat, de nou, per les dones, que en el 21,5 % dels casos treballen a temps parcial, mentre que només el 7,8 % dels homes ho fa. La responsable del mercat de treball de CCOO Catalunya, Romina Garcia, subratlla que el 59 % d'aquests assalariats que treballen a temps parcial ho fan de forma involuntària, mentre que el 2008, el percentatge era del 20 %.

L'informe també posa de manifest l'augment de les prestacions assistencials en detriment de les contributives, ja que l'increment de la temporalitat en els contractes i la reducció dels drets laborals, han fet minvar la despesa en prestacions per desocupació, que segons revela l'informe, s'ha reduït 11 milions d'euros.