La nova llei de comerç de Catalunya ampliarà a 75 hores setmanals l'obertura comercial, davant les 72 actuals i les 90 hores de la normativa estatal, i permetrà als comerciants decidir quan fan les rebaixes, encara que recomanarà que siguin en els dos períodes d'estiu i hivern.

En una trobada amb periodistes, el conseller d'Empresa, Jordi Baiget, i la directora general de Comerç, Montse Vilalta, van donar a conèixer les línies principals de la nova llei catalana de comerç elaborada pel seu departament, que ara serà enviada al Consell de Treball Econòmic i Social i a la comissió de govern local i que el Govern vol aprovar abans del final de l'any.

Baiget va assegurar que aquesta llei de comerç no es redacta perquè ho obligui el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), sinó per intentar ordenar i compilar la normativa a l'entorn del comerç i continuar el procés de la simplificació normativa.

També pretén donar "seguretat jurídica"i "defensar" el model de comerç català, que permet l'equilibri entre les diverses tipologies comercials, i en què hi ha hagut "moltes ingerències" estatals i del Tribunal Constitucional.

La normativa del comerç català tindrà dues "potes", va dir el conseller, aquesta nova llei de comerç i la llei d'equipaments comercials, que queda com està. La nova llei de comerç establirà uns períodes de rebaixes "recomanats" a l'any, que seran les d'hivern i les d'estiu, però, en cap cas no serà obligatori, com fins ara, i els comerciants podran fer el que creuen convenient "respectant sempre la qualitat del producte". Podran aplicar les rebaixes sobre els mateixos productes de temporada.

Baiget va dir que la Generalitat ha parlat amb el sector i amb els consumidors i que la "realitat" és que estan apareixent noves fórmules i models comercials, especialment el comerç electrònic, i "volem donar als nostres comerciants les eines perquè puguin competir en igualtat d'oportunitats". La normativa també contempla que s'ha d'especificar de manera clara què són rebaixes, en què han de vendre's productes de temporada, liquidacions, que són venda a pèrdues per un motiu concret, saldos, que també és a pèrdues, o outlets, productes que porten a la venda uns mesos i no poden vendre's a pèrdues.

Pel que fa als horaris comercials, la Generalitat ha decidit ampliar de 72 a 75 hores màximes l'obertura comercial a la setmana, de dilluns a dissabte. Baiget creu que és "prou flexible per a tothom" i aquest nombre d'hores és el que més consens reuneix, malgrat que hi ha comerciants que en volen més i altres, menys.

La Generalitat seguirà permetent l'obertura de vuit festius l'any més els dos festius decidits pels ajuntaments, encara que si hi ha tres festius seguits, almenys un d'aquests ha de ser d'obertura comercial.

Com fins ara, als municipis de més de 5.000 habitants, els comerços de menys de 150 metres destinats a alimentació podran obrir quan vulguin, com també als municipis de menys de 5.000 habitants aquests mateixos comerços, amb independència de la seva activitat.