L'empresa minera ICL Súria&Sallent ha realitzat una inversió social al territori central els darrers cinc anys de 2,1 milions d'euros, segons dades aportades per la mateixa companyia. ICL col·labora amb entitats i associacions de la comarca del Bages com el Bàsquet Manresa, Kursaal, Associació Voluntariat de Súria, CE Sallent, Fundació Cardona Històrica, Caminada solidària Fem Camí, Geoparc, Campionat Maqui cursa muntanya, Fundació CTM, Bagesimpuls, les caramelles de Callús i els Traginers de Balsareny, a més de festes majors, la Fira Mediterrània i Ampans, entre d'altres. ICL també forma part del Lab-6 de la FUB i de la Càtedra ICL a l'EPSEM.

La companyia va aplegar aquest dimecres al matí al Cafè del Canonge representants de les entitats amb què col·labora habitualment. Durant la trobada, que va servir de presentació en societat de Pablo de Lastres, nou màxim responsable d'ICL al territori. De Lastres ja exercia de conseller delegat de la companyia a Espanya, però des de l'anunciada marxa de la multinacional israeliana del fins ara chairman a Europa de la compa-nyia, José Antonio Martínez Álamo (impulsor del projecte industrial Phoenix), l'1 de gener passat, De Lastres esdevé la cara visible de la companyia també al Bages.

Durant el seu parlament als assistents a la trobada, De Lastres va reafirmar el compromís de l'empresa amb el territori i va recordar que la primera fase del projecte Phoenix està en la recta final, després que ja estiguin a punt les noves plantes de sal i de compactació i flotació de la potassa i que s'hagin completat 3,2 dels 5 quilòmetres que ha de tenir la rampa de Cabanasses.

De Lastres va remarcar que, de cara a les properes fases del projecte, la companyia té actualment molt presents els preus baixos de mercat de les matèries primeres, per la qual cosa «s'hauran de fer esforços» per ajustar les despeses d'inversió a aquest nou escenari comercial. El conseller delegat, però, va insistir que es mantenen les inversions previstes a la mina de Súria i al port de Barcelona. «El projecte va endavant», va dir.

Quant al Pla Director Urbanístic, el full de ruta miner del Bages, ha tancat la seva fase d'al·legacions, De Lastres va dir que a la companyia li caldrà trobar solucions alternatives o complementàries a les tres ja proposades pel pla, ja que ICL haurà de superar l'impàs que s'obrirà entre l'exigit final dels abocaments al Cogulló el proper mes de juny i l'entrada en funcionament de la nova rampa de Cabanasses, que problemes tècnics de l'obra han ajornat fins al final del 2018. De Lastres va recordar que no es podrà fer el planificat trasllat de treballadors de Sallent a Súria fins que la rampa no estigui operativa, ja que llavors serà quan la mina de Súria estarà en condicions d'assumir el volum de producció que compensarà el tancament de Sallent.

Actualment el PDU està en fase d'exposició de les al·legacions presentades per entitats del territori. Finalment, la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat haurà de resoldre i recollir les conclusions del procés.