El Govern català reformarà la llei de caixes de Catalunya per garantir la sostenibilitat de l'obra social de les antigues caixes catalanes, a les que obligarà a remetre informació sobre la seva activitat econòmic financera, comptable i d'execució pressupostària.

El Govern vol adaptar la llei catalana de caixes a la nova realitat d'aquestes entitats, que es van convertir en fundacions especials com a conseqüència de la reforma financera que va posar fi al model de caixes catalanes.

Per a això, el Govern català ha donat el vistiplau a la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei de modificació de la llei de caixes catalanes, un pas previ a la tramitació d'aquest canvi legal.

En concret, a més d'obligar a aquestes fundacions especials a remetre-li informació econòmic financera i d'un altre tipus, cosa que ja estaven fent, el Govern definirà un règim de sancions i de mesures de control especial en cas de deteriorament de la seva situació econòmica i financera, assegura el Govern català en un comunicat.

Amb aquests canvis, el Govern pretén vetllar per la sostenibilitat econòmica-financera d'aquestes entitats i per la continuïtat de la seva obra social.

Les fundacions especials afectades són set, la principal de les quals la Fundació Catalunya-La Pedrera, que es nodreix fonamentalment dels ingressos de La Pedrera i que té el seu origen en la transformació de la Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa.

Les altres sis fundacions especials són la Fundació Iluro (hereva de l'obra social de Caixa Laietana, entitat que va acabar integrada a Bankia), la Fundació Especial Pinnae (hereva de l'obra social de l'antiga Caixa Penedès), la Fundació Especial Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa; la Fundació Especial Antigua Caixa Sabadell 1859; la Fundació Especial Antigua Caixa Terrassa i la Fundació Especial Antigua Caixa Manlleu.

Les quatre últimes fundacions reben fons del BBVA, atès que aquestes caixes (Manlleu, Sabadell i Terrassa) es van integrar a Unnim i després BBVA va adquirir aquesta última entitat, tot i que mantenen un funcionament independent entre elles.

La Fundació Especial Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa actua a tot Catalunya, mentre que les altres tres centren la seva activitat en les ciutats i comarques on van néixer.

Aquests canvis legals a la llei de caixes no afecten a l'obra social de La Caixa, ja que està gestionada per la Fundació Bancària Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, "la Caixa".