L'economia catalana augmenta el 3,5% el 2016, una dècima més que l'any anterior

L'activitat industrial en sectors com el tèxtil, la confecció, el cuir i el calçat, la maquinària, els equips mecànics, l'aigua i els productes farmacèutics supera l'increment d'Espanya i de l'eurozona

06.02.2017 | 23:15
Un treballador comprova una màquina en una indústria tèxtil

L'economia catalana ha crescut el 2016 el 3,5%, una dècima més que el 2015 gràcies al dinamisme de la indústria, que ha registrat un creixement del 5,2% –2,5 punts percentuals més que l'any anterior–, segons l'estimació d'avanç del PIB que elaboren conjuntament l'Idescat i el departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.

El quart trimestre del 2016, el creixement intertrimestral és del 0,6%, una dècima menys que el trimestre anterior, però enmig d'una tònica de creixement elevat, que situa la taxa interanual d'aquest darrer trimestre en el 3,1%. Pel que fa a les taxes de variació per sectors, el creixement de la indústria el 2016 se situa en el 5,2%.

El resultat interanual està per sobre de la mitjana europea, que, segons dades difoses per l'Eurostat, situen el creixement de la zona euro el quart trimestre en l'1,8% i el del conjunt de la Unió Europea en l'1,9%.

Al seu torn, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, l'economia espanyola va créixer el darrer trimestre el 3,0% i, de mitjana el 2016, el 3,2%.

Quant a les taxes de variació per sectors, el creixement a la indústria el 2016 se situa en el 5,2%, el creixement més elevat de la indústria a Catalunya des de l'any 2000, a excepció del 2010, molt influït pel rebot posterior a l'enfonsament del 2009.

Com ja ha passat els darrers anys, el sector industrial català se situa per sobre del creixement mitjà d'aquest sector a l'estat espanyol i a la zona euro. Les agrupacions sectorials on la producció industrial mostra un comportament interanual més positiu són l'agrupació de tèxtil, confecció, cuir i calçat, la de maquinària i equips mecànics, aigua i la de productes farmacèutics.

Per la seva banda, la construcció ha registrat un resultat positiu, amb un creixement del 3,7% el conjunt del 2016, i suma dos anys consecutius a l'alça. L'augment del nombre d'afiliats a la Seguretat Social i la millora del consum de ciment demostren que el sector comença a recuperar el dinamisme, que es concentra bàsicament en el subsector de l'habitatge, atès que l'obra pública continua patint el retrocés de la inversió i la licitació oficial.

Pel que fa al valor afegit del sector de serveis, el conjunt del 2016 ha augmentat el 2,9% i ha finalitzat el quart trimestre amb una taxa interanual del 2,1%, que reflecteix una desacceleració en el decurs de l'any. Tot i que els indicadors relatius a la marxa de les activitats de mercat d'aquest sector detecten un alentiment, cal dir que l'ocupació mostra un bon ritme de creixement.

Quant a l'activitat turística, el volum de turisme estranger ha augmentat el 4% durant el 2016, una mica per sota de l'increment experimentat l'any 2015. Tot i això les pernoctacions hoteleres han crescut (6,9%) força per sobre de l'any passat. El turisme interior i el procedent de la resta de l'Estat ha estat també molt dinàmic, amb un creixement de les pernoctacions hoteleres del 5,6%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Les pimes catalanes milloren el seu passiu, que perd pes en el balanç, segons un estudi de Pimec

Les petites i mitjanes empreses catalanes han millorat la seva estructura del passiu durant el...

El Bundesbank destaca que l'economia creix amb força el tercer trimestre

El Bundesbank, el banc central d'Alemanya, observa que l'economia alemanya creix amb molta...

Atlantia afirma que «no serà fàcil» millorar l'oferta per Abertis

El president de la concessionària italiana Atlantia, Fabio Cerchiai, va dir ahir que...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema