El nombre de matriculacions a la Catalunya Central ha crescut el 16,7% aquest juliol respecte del mateix mes de l'any passat, segons dades del Grup d'Automoció del Bages. En total, el juliol es van matricular al territori 942 vehicles (sense tenir en compte els destinats al canal de lloguer), 135 més que un any enrere. L'increment del juliol marca una tendència de creixement sostingut durant l'any, però no és representatiu dels augments experimentats els mesos anteriors, ja que, per exemple, el juny, l'augment va ser només del 5%, segons explica Maria Masana, presidenta del Grup d'Automoció del Bages.

En el canal de particulars, l'augment interanual del juliol ha estat molt similar al global, del 16,5%, amb 775 vehicles matriculats per 665 l'any passat. El mes de juny, però, l'evolució d'aquest canal es va mantenir pràcticament plana.

Segons Masana, «la tendència

és d'anar a l'alça, però no de forma desmesurada». Masana creu que la retirada dels plans governamentals d'estímul castiga el mercat, però sobretot castiga la renovació d'un parc automobilístic que es va envellint progressivament sense relleu.

Les dades al conjunt de Catalunya, segons van informar ahir les patronals del sector Anfac, Faconauto i Ganvam, segueixen una evolució diferent, ja que la venda de turismes va pujar el 3,7% el juliol respecte al mateix mes de l'any passat. Concretament, es van comercialitzar 18.562 vehicles, xifra que suposa el 16,9% del total de l'Estat. En el conjunt de l'Estat, s'ha produït un increment del 2,5% durant el juliol, amb un volum de 109.948 matriculacions.

Les patronals apunten que l'augment és degut a l'estacionalitat de la Setmana Santa, que l'any passat es va celebrar el març. Anfac, Faconauto i Ganvam destaquen el bon comportament de les empreses en general i, també, de les dedicades al lloguer de cotxes, mentre que el canal de particulars ha experimentat un descens que «preocupa» les patronals.

Segons les patronals, el canal d'empresa va registrar 34.016 matriculacions el juliol, el 14,2% més en relació amb el mateix mes del 2016, i el sector de les empreses de lloguer de cotxes, amb 15.625 matriculacions, ha experimentat una pujada del 5,9% respecte de l'any passat. En canvi, el canal de particulars, a diferència de l'experimentat a la Catalunya Central, ha caigut el juliol el 3,9% fins a les 15.625 matriculacions.

En aquest sentit, les patronals alerten que es tracta del tercer mes al llarg d'aquest 2017 que baixen les vendes en aquest canal, i això, apunten, «evidencia l'absència de plans d'estímul per a la renovació del parc, una tendència que ja es detectava des de l'últim trimestre de l'any passat». Recorden que, després dels anys més durs de la crisi, el parc automobilístic s'ha envellit «notablement» i avui ja té una edat mitjana de 12 anys, «amb les conseqüències negatives que això té tant per a la seguretat com per al medi ambient». Les patronals reiteren que hi ha una demanda important «retinguda» de conductors que estan en espera d'un pla d'incentius per fer el pas cap a la compra.

En el període acumulat del mes de gener al mes de juliol, les vendes de cotxes a Catalunya han augmentat el 8%, fins a un total de 116.017 matriculacions. Al conjunt de l'Estat, les vendes acumulades han experimentat un augment del 6,4% i han registrat 777.442 matriculacions.

El sector apunta que, des de l'inici d'aquest any, el mercat reprodueix la tònica de l'últim mes, amb un fort creixement de les matriculacions tant per part de les empreses (+14% i 217.402 unitats), com per part de les empreses de lloguer (+8,8% amb un total de 191.347 unitats) i, en canvi, el canal de particulars es manté gairebé pla, amb un lleuger creixement de l'1,3% i més de 368.000 unitats.

Per demarcacions, el juliol, a Barcelona, les vendes de cotxes han arribat fins a les 14.969 unitats amb un increment del 5,89% respecte al mateix mes del 2016; a Lleida, les vendes han assolit les 722 unitats, el 0,84% més; mentre que a Girona les vendes han davallat el 6,02%, fins a les 1.390 unitats i a Tarragona han assolit les 1.481 unitats, el 6,03% menys que l'any passat. Pel que fa a les vendes del gener al juliol, a Barcelona han pujat el 9,09% (92.546 unitats); a Girona, l'1,3% (9.472); a Lleida, el 7,17% (4.601) i a Tarragona, el 5,29% (9.398).