Les petites i mitjanes empreses catalanes han millorat la seva estructura del passiu durant el període comprès entre els anys 2000 i 2015, segons un informe elaborat per la patronal PIMEC. En una nota de premsa, la patronal catalana explica que els últims exericis hi ha hagut una «tendència general» de millora del passiu en les petites i mitjanes empreses catalanes dels sectors primari, la indústria, la construcció i serveis per al període analitzat.

És per això que l'informe «Estructura de balanç i ràtios financeres de les pimes catalanes 2000-2015» assenyala que el patrimoni net d'aquest tipus d'empreses presenta unes dinàmiques «clares» fins a acostar-se al 50% en els quatre sectors. En concret, en els darrers exercicis els balanços de les petites i mitjanes empreses catalanes han augmentat de valor en tots els sectors. Per partides, els deutors i les existències han disminuït el seu pes en l'actiu de les empreses, mentre que ha augmentat el pes que hi té el patrimoni immobilitzat. Al llarg dels últims anys, també s'han reduït els terminis de cobrament de les empreses, excepte en el sector de la construcció, que és un dels més afectats per la crisi econòmica.

L'estudi també emfatitza que els quatre sectors van disminuir les vendes i els resultats durant el 2008 i el 2012, i en el de la indústria és l'únic en què s'han registrat unes vendes entre el 2013 i el 2015 superiors al període 2000-2007.