El Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial de les Indústries del Disseny d'Igualada-Anoia (PECT-IDANOIA) ha estat seleccionat per la Generalitat de Catalunya i rebrà una subvenció de 2 milions d'euros, la meitat dels quals seran aportats per un fons Feder de la Unió Europea i la resta per la Diputació de Barcelona i el propi consistori. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, explica que a través d'aquest projecte es vol «fer renéixer la indústria tèxtil a Igualada i l'Anoia», un sector que, tal com lamenta el batlle, «fa molt temps que algú donava per mort».

El projecte contempla diferents accions per enfortir la indústria tèxtil local, entre les quals hi ha la creació de l'IGD Fashion Hub, un espai que ha de ser el punt de trobada del sector i on també s'hi farà formació i hi haurà una sala d'exposicions. Aquest espai, pressupostat en uns 450.000 euros, s'ubicarà a la tercera planta de l'antiga fàbrica tèxtil Vives Vidal d'Igualada, que fa anys que està abandonada. Al mateix lloc també s'ubicarà l'Oficina de promoció de capacitats industrials, que tindrà l'objectiu d'atraure marques i distribuïdors al territori i també depromocionar el potencial de la fabricació local.

Alhora, també es duran a terme accions d'internacionalització, d'innovació i d'adaptació a la indústria 4.0. Totes les accions del projecte han d'estar en marxa abans del desembre del 2019. El tèxtil dóna feina actualment, a Igualada i la comarca de l'Anoia, a unes 2.500 persones i té200 empreses, les quals tenen una facturació agregada de fins a 500 milions d'euros.

La directora general d'Indústria, Àngels Chacón, explica que el tèxtil era un sector propi i característic de la comarca de l'Anoia que «en un moment donat tothom donava per mort i desaparegut». «Nosaltres vam veure el seu potencial i quines possibilitats de futur hi havia», va dir ahir Chacón, que veu important «posicionar les ciutats amb la indústria que les diferencia». Tots els elements del pla, creu Chacón, ajudaran les empreses a ser més competitives, a mantenir l'ocupació i a «seguir tenint una infraestructura que ens posiciona arreu».

De la seva banda, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, assegura que el consistori «fa molt temps que treballa per estar al costat de la indústria» i es reivindica com «l'alcalde més industrialista». De fet, el batlle lamenta que «ens deien que Igualada seriem la Detroit del tèxtil i, en canvi, ara veiem que el tèxtil té futur».

Per la seva part, el secretari d'Administracions Locals de la Generalitat, Joaquim Ferrer, va afirmar que el projecte d'Igualada «és un dels que ha rebut una valoració més alta» i va posar en valor la tasca feta pel consistori, ja que, segons va dir, «la majoria d'aquests projectes estan capitanejats per ens supramunicipals i són projectes molt complexos». Per la seva banda, el president del centre tecnològic Fitex d'Igualada, Joan Gabarró, va subratllar la importància de la col·laboració amb les administracions per tirar endavant projectes que «si ho féssim la indústria sola no podríem».