Els candidats de Junts pel Sí Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras van difondre ahir una carta als pensionistes per demanar-los que el 27-S votin "tranquil·la i lliurement", sense patir per la seva pensió, i van remarcar que "el responsable legal de pagar les pensions és l'Estat espanyol".

Els tres membres de la llista independentista assenyalen que és l'Estat qui "ha ingressat les cotitzacions dels pensionistes actuals", de manera que "si el PP, el PSOE o Ciutadans volen donar a entendre que no assumiran aquesta responsabilitat en el futur, que ho diguin clarament".

A la carta deixen clar que "el pagament de les pensions està garantit després del 27-S, i un futur Estat català podrà pagar sense problemes les pensions".

Una Catalunya independent, afegeixen, "assumirà, fruit de l'acord de repartiment d'actius i passius, el pagament de les pensions que ha de fer l'Estat espanyol", encara que "sense acord polític és l'Estat espanyol el responsable legal de fer efectiu el seu pagament".

Els líders de Junts pel Sí denuncien "l'estratègia de la por" del "bloc del no, especialment el govern del PP", que ha posat "totes les estructures i forces de l'Estat en contra de Catalunya per fer por i suggestionar el vot lliure" dels catalans.

Consideren "trist i immoral" que intentin fer "por" amb les pensions i recorden que a Catalunya hi ha major taxa d'ocupació que en el conjunt d'Espanya i les cotitzacions són "superiors a les de la resta de l'Estat perquè els salaris són més alts".

A més, "Catalunya, amb el 16% de la població espanyola i el 20% del seu PIB, representa en època de crisi només entre el 5 i el 10% del dèficit total del sistema de pensions espanyol" i en els últims 17 anys, a Catalunya "hi ha un superàvit de 24.124 milions d'euros, mentre que a Espanya hi ha un saldo negatiu de 82.702 milions d'euros".