El cap de llista d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, hi va posar el seny. El número 2 de la candidatura, Joan Tardà, la rauxa. ERC va celebrar ahir l'acte central de la campanya del 20-D al Bages amb el tàndem Rufián-Tardà al Conservatori. Els van acompa-nyar la secretària general del partit, Marta Rovira; el candidat al Senat, Santi Vidal, i la candidata bagenca, la sallentina Mirella Cortès. Van omplir el teatre amb un escenari on predominava el color groc amb els lemes "Som República" i "Defensem el teu vot".

Amb el jersei i la camisa arremangada, Rufián va començar amb una frase que repeteix arreu: "somriguin perquè hem nascut per guanyar". Igual de cèlebre com quan assegura que per canviar la Constitució cal "una dreta suau, que no és el cas, una esquerra valenta, que tampoc, i les 7 boles de drac". Les dues llargament aplaudides.

Tots els oradors van insistir en la importància de votar per Esquerra i per la independència "per dir-los a la seva cara i a casa seva que han perdut", va dir Rufián, que es va expressar en castellà.

Tardà va ser igual d'explícit però es va expressar d'una forma més contundent. "No hi ha solucions espanyoles als problemes catalans", va assegurar, al mateix temps que va alertar contra qualsevol temptació al defalliment o als dubtes sobre el procés perquè "el que estem fent és titànic". El número dos de la candidatura va dir que cal "una democràcia d'excel·lència, participativa, sense corrupció, no supeditada als poders financers sinó a les persones i que socialitzi la riquesa".