La vicepresidenta del govern i número 2 del PP a les generals, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar ahir que el clar guanyador del debat cara a cara de dilluns havia estat Mariano Rajoy i que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va fer "el major exercici de macarrisme polític a la desesperada".

En un míting a Barcelona, la dirigent popular va lamentar que Sánchez anés al debat "a enfangar el camp", davant d'un Rajoy que havia demostrat que té "projecte, programa i equip" per governar Espanya durant quatre anys més. "Com més feble, més agressiu", va assenyalar la vicepresidenta, que creu que l'actitud hostil del líder del PSOE "no és bona per a ningú". "No és que hagi perdut, que ho ha fet, és que ha perdut moltes opcions per continuar en la vida política, perquè als ciutadans això no els agrada i no ho perdonen", va advertir.

Acompanyada de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, la número dos per Madrid va subratllar que en campanya el que volen els ciutadans és "conèixer propostes, idees i un debat seriós", no "un senyor que insulta" i que el que va evidenciar ahir a la nit va ser "debilitat i desesperació".

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va rebutjar ahir demanar disculpes al president del govern, Mariano Rajoy, per acusar-lo de "no ser decent" durant el cara a cara i s'ha reafirmat que el seu comportament davant la corrupció "és tot menys decència".

Sánchez va admetre que el debat havia estat "intens, vibrant i amb moments molt tensos" i que s'havien abordat "sense condicions" els assumptes que interessen a la ciutadania, com l'atur, els retallades i la corrupció.

El líder socialista va assegurar que no es penedeix de l'acusació a Rajoy, sinó "al contrari", perquè després del missatge de mòbil de suport que li va enviar a l'extresorer del PP Luis Bárcenas hauria hagut de dimitir. "Vaig dir a Rajoy el que milions d'espanyols pensen i ho pensen amb raó. Necessitem que la decència torni a la política i a les institucions, i, sobretot, a la presidència del govern", va insistir. A la vista de la relació de Rajoy amb Bárcenas, el secretari general del PSOE va assegurar que "en cap país s'hagués mantingut ni un minut més" en el càrrec, de manera que "això ha de ser jutjat pels espanyols" el 20 de desembre. "Els espanyols hem de fer-li dimitir amb el nostre vot", va animar els electors.

Per la seva banda, Rajoy, va considerar que en el cara a cara haiva guanyat "la bona educació, la mesura i el seny" i va assegurar que en els seus trenta anys en política mai havia viscut una agressió com la que estima que va patir dilluns pel líder del PSOE.

Rajoy va comentar el debat de dilluns amb els periodistes que cobreixen la seva campanya i després d'haver afirmat en els últims mesos que veia el PSOE com el principal partit de l'oposició, ahir va precisar que ja no s'atreveix a afirmar-ho.