CiU va camí de convertir-se de nou en la força política més votada a Manresa. Amb un 52% escrutat, la formació de Valentí Junyent obtindria el 25% dels vots, és a dir, 3 de cada 10 dels dipositats pels Manresans. Darrere seu, ERC es faria amb el 22% dels vots. A Berga, la CUP lidera el recompte, amb el 30% escrutat.

>>Pàgina de resultats, municipi a municipi

Entre els primers votants que han acudit als col·legis electorals hi havia bona part dels candidats de les grans ciutats, entre ells els de Manresa, Igualada i Berga. En general, la jornada s'està desenvolupant tranquil·lament als 2.731 centres habilitats per votar a tot Catalunya, amb les seves corresponents 8.012 meses, que han obert "amb absoluta normalitat i sense cap incidència remarcable", segons la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega. Un total de 5.376.160 ciutadans estan cridats a les urnes.

A Manresa, els candidats han obert la jornada a Twitter. Felip González (PSC) ha estat el primer, minuts després de les 9, twittejant "Que tinguem un molt bon dia tots plegats!". L'han seguit Jordi Masdeu (CUP) -"Avui és el dia. Després d'anys de feina de formigueta, avui toca recollir"- i Valentí Junyent (CiU) -Avui, dia important per #Manresa. Els ciutadans ens expressem a les urnes". Als col·legis, però, ha estat Rosa Maria Hernández, candidata de Millor Manresa una de les més matineres en exercir el seu dret a vot. Eren les 10 del matí, quan ha dipositat la papereta a l'Ateneu les Bases.

Rosa M. Hernández (Millor Manresa), Pere Culell (ERC), Lluís Cano (ICV) i Domingo Beltrán (PP)

Valentí Junyent, actual alcalde i candidat a la reelecció, ha arribat a l'escola Sant Ignasi quan passaven pocs minuts de les 11. Ha sigut en aquest moment quan Junyent ha manifestat que aquest diumenge se sent "més candidat que alcalde" i ha destacat la "gran varietat" d'opcions que tenen els ciutadans on "tothom s'hi ha de sentir representat". El candidat també ha explicat que té "la incertesa i el neguit de com la ciutadania valora la feina feta en els darrers quatre anys".

Abans que Junyent, ja havien votat Pere Culell (ERC) i Jordi Masdéu (CUP). Culell ha demanat a la ciutadania que "es desplaci i que expressi la seva voluntat" i ha destacat que aquestes eleccions "no tan sols són importants per a la política de Manresa sinó que també ho són per a la construcció nacional". Jordi Masdéu, per la seva banda, ha explicat que se sent "nerviós i amb moltes ganes de saber com han anat els resultats", però alhora "molt il·lusionat i content" perquè creu que el seu partit "ha pogut transmetre molt bé el programa".

Antonio Espinosa (C's), Valentí Junyent (CiU), Jordi Masdeu (CUP) i Felip González (PSC)

El candidat de PxC, Sebastià Llort, ha anat a votar a l'Escola d'Arts i Oficis de la capital del Bages quan passaven pocs minuts de dos quarts d'onze del matí. Després de dipositar el sobre dins l'urna, Llort ha manifestat que afronta aquest diumenge amb "optimisme" perquè creu que "aconseguirà algun regidor" i ha destacat que sigui un dia "democràtic" on la gent pugui expressar el seu vot.

Domingo Beltrán, candidat del PP, ha arribat a l'escola del barri del Xup a tres quarts de dotze del migdia. Ha sigut en aquest moment quan Beltrán ha mostrat el seu "respecte" cap a la jornada electoral i ha animat a la ciutadania a anar a votar i exercir el seu dret. El candidat popular ha reconegut que a mesura que avanci el dia "apareixeran els cucs i les papallones a l'estómac" però s'ha mostrat "tranquil i satisfet" d'haver fet "una bona feina".

El darrer candidat amb representació a l'ajuntament a anar a votar ha sigut Felip González (PSC). El socialista ha arribat a l'institut Lluís de Peguera acompanyat de la seva família a dos quarts d'una del migdia i ha dipositat el seu vot. González ha explicat que Manresa "està participant d'una manera molt important" i que aquesta participació "significa que els manresans i manresanes estan implicats amb la seva ciutat". Per al candidat, a partir de dilluns els grups municipals escollits hauran de començar a treballar "en benefici dels ciutadans, pels que ho passen malament per la crisi i per facilitar que aquesta ciutat tingui un futur".

Altarriba, Biarnés i Torres voten a Berga; Monroy a Avià

A Berga, Antoni Biarnés, candidat de CiU, ha acudit el primer a la Biblioteca Municipal. Seguidament, ja passades les 11, Erminia Altarriba, l'alcaldable d'ERC, ha emès el seu vot al Centre Cívic i posteriorment, també a Berga, ho ha fet Joan Torres. En canvi, Rosalia Monroy, candidata del PSC, ha votat a Avià, on està empadronada.

Els candidats d'Igualada fan una crida a participar a la "gran festa de la democràcia"

Aquest diumenge al migdia ja havien dipositat el vot a l'urna tots els candidats que es presenten a l'alcaldia d'Igualada. L'única incidència que s'ha detectat fins aquest migdia ha estat que una persona ha introduït dos sobres en un una urna al col·legi electoral del barri de Montserrat. Per aquest motiu, s'ha precintat l'urna. L'alcalde en funcions i candidat de CiU, Marc Castells, ha titllat l'episodi de "petit incident" i ha destacat que la jornada "està funcionant relativament bé dins de la complexitat que té una estructura tan gran".

El més matiner, però, ha estat l'alcaldable de Decidim Igualada, Dario Castañé, que ha anat a votar a les nou del matí, mentre que l'últim ha estat el candidat popular, Joan Agramunt, que ho ha fet a dos quarts de dues del migdia.

>>Més informació de la jornada electoral a Igualada

A la Seu, degoteig constant de votants als col·legis

Els set candidats a l'alcaldia de la Seu d'Urgell han exercit el seu dret a vot fent una crida a la participació per tal de superar la participació dels anteriors comicis, que va ser del 54,72%. Els vuit col·legis electorals repartits pel municipi han obert sense cap incidència i han anat rebent un degoteig constant de votants al llarg del matí. Un total de 9.065 urgellencs estan cridats a les urnes en aquestes eleccions, una xifra lleugerament inferior a la de fa quatre anys, que era de 9.090 electors.

>>Més informació de la jornada electoral a la Seu d'Urgell