El ministeri de l'Interior va seguir l'expresidenta de l'ANC i actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la seva família l'any 2013 amb l'objectiu de criminalitzar l'independentisme, segons va informar ahir la Cadena SER, que afegia que es tracta d'informes anònims que mai van acabar judicialitzats. La policia espanyola no només hauria seguit Forcadell sinó també el seu marit, els seus dos fills i els seus dos germans i va investigar les propietats de la seva família i els comptes corrents de l'Assemblea Nacional Catalana. A més, subratlla que, d'acord amb "diverses fonts obertes", alguns dels membres de l'entitat haurien format part de Terra Lliure o que fins i tot havien col·laborat amb ETA, segons l'emissora.

En el document, també es defineix l'ANC com una entitat formada per 30 persones que té com a objectiu la independència de Catalunya amb l'ajuda de CiU i afirma que la federació nacionalista subvencionava mitjans de comunicació perquè fessin propaganda a favor de la independència.

D'altra banda, segons recull la SER, en l'informe també es fa constar que les entitats independentistes "sota diferents nominacions" van rebre 20.000 milions d'euros des que "Jordi Pujol va arribar al poder el 1982", tot i que no documenta ni acredita d'on surt aquesta quantitat.

Segons la cadena SER, l'informe està ple de ressenyes amb aparença de fitxes policials de cada una de les persones investigades. En un altre informe, també hi constaven alcaldes d'ajuntaments independentistes, entre els quals hi constava l'expresident de l'AMI i aleshores alcalde de Girona i actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

La presidenta del Parlament va exigir ahir en una compareixença que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el president del Govern, Mariano Rajoy, aclareixin si és cert que ella i la seva família van ser objecte de seguiments policials "únicament i exclusivament per motius polítics".

Si es confirma que "aquests informes són certs", segons Forcadell, es tractaria d'un "cas gravíssim", que suposaria un "atac frontal a la democràcia, les llibertats democràtiques i l'Estat de Dret" i pel qual Fernández Díaz i Rajoy haurien de "dimitir". D'entrada, Forcadell va exigir "explicacions" als dos sobre si "els cossos de seguretat de l'Estat es dediquen a investigar i a perseguir persones i les seves famílies única i exclusivament per motius polítics". "Vull saber si aquests informes existeixen, qui els va demanar, qui els va fer i si assumiran responsabilitats per ells", va afirmar, abans d'afegir que és conscient que ha estat "investigada": "Ahir vam ser uns, avui són d'altres, demà qui serà?". Forcadell es va preguntar "com poden confiar els ciutadans d'aquest país en què es preservi el seu dret a la intimitat si els que l'han de preservar són els que ho conculquen". Malgrat els presumptes seguiments policials, es va mostrar "indignada", però també "tranquil·la", perquè sap que "en aquest país hi ha moltes persones que treballen per defensar les seves idees polítiques des de l'honradesa".