Arriba el Nadal, una època en què els excessos es noten. La proliferació de celebracions es resumeixen en un bon nombre d'àpats familiars, a més dels sopars d'empresa i d'amics.

Els experts calculen que es guanyen entre tres o quatre quilos de mitjana per persona en aquestes dates, un període en què l'abundància dels àpats es deixa notar en els mesos posteriors.

Per no endur-se un disgust amb la bàscula, és preferible apostar per la moderació i el consum variat de carns i peixos, dos dels elements tradicionals en moltes taules de les famílies espanyoles en aquests dies.

Els sopars, especialment, poden derivar en una sensació d'inflor de l'estómac que dificulta el son i provocar problemes associats. L'equilibri entre les propietats nutritives del menjar i la sensació de sacietat que proporciona és la clau.

A continuació, algunes pautes i recomanacions per a una correcta alimentació nadalenca que no faci lamentar després els excessos.

1.- No estar en dejú. Una de les percepcions més comuns és la de romandre sense ingerir aliments en les hores prèvies al dinar o sopar. Aquesta sensació d'home fa que s'acabi menjant més.

2.- No picar entre hores: És recomanable continuar amb el ritme habitual de menjars, evitant així picar entre hores. Aquest costum és una de les que més pes fa guanyar posteriorment.

3.- Menjar a poc a poc. Un consell fonamental no només per a aquestes dates sinó també per a qualsevol moment. L'alimentació a ritme equilibrat farà que l'aparell digestiu processi millor els nutrients, fent a més treballar menys a l'estómac.

4.- Seleccionar abans de menjar. Si és possible, convé conèixer en què consistirà el menú. El més probable és que hi hagi entrants, primer i segon plat, postres € Si es menja de tot s'engreixa segur, de manera que de vegades convé apostar per un plat i servir-menys quantitat del segon.

5.- Postres i dolços. Sempre cal tenir en compte que torrons, polvorons, mantecados, etc. acumulen gran quantitat de calories, pel que és preferible aparcar en la mesura del possible.

6.- Servir-se al plat. És millor dipositar al plat propi els entrants, entremesos i aperitius que es vagin a ingerir en lloc d'agafar-los directament de les fonts situades al centre de la taula, ja que així es fa un millor control del que es pren.

7.- Verdures i plats al forn. Dues modalitats que serveixen per evitar les tan temudes greixos. Les verdures afavoreixen el trànsit digestiu i preparades al forn, com altres plats, són molt saboroses. Així mateix, pel que fa a carns i peixos, es poden substituir els plats tradicionals amb proteïnes greixos (xai, porc o salmó) per aquells que continguin proteïnes magres (gall dindi, besuc o llobarro) ..

8.- Moderar el consum d'alcohol. Les begudes espirituoses d'alta graduació, així com els caves i champagnes, contenen nombroses calories i la ingesta d'alcohol és gran responsable d'engreixar. Així que convé moderar el seu consum i limitar-lo a una copa de vi negre o rosat, que contenen menys calories.

9.- Infusions. Sempre resulten molt útils, especialment per a persones amb digestions passades. Les infusions de camamilla i te contribueixen a facilitar tot el procés de digestió del menjar.

10.- Sense excessos en dies anteriors o posteriors. Una de les claus és ser conscient que un altre dels factors que afavoreixen que s'adquireixin uns quilos de més és la tendència, en dies anteriors o posteriors, a mantenir el mateix ritme d'alimentació.