Una de cada quatre proves d'alcoholèmia que s'han realitzat a Manresa com a conseqüència d'un accident de trànsit ha donat positiu durant aquest 2011. Així ho ha explicat el caporal de la Policia Local, Manel Moreno, qui ha alertat de la forta presència de l'alcohol en els accidents de trànsit. Segons el caporal, un 22,5% de les persones que han donat positiu tenen entre 19 i 24 anys, mentre que un 16% en tenen entre 41 i 50. En total, a la capital del Bages s'han realitzat 2.332 proves d'alcoholèmia per diferents motius. Per la seva banda, l'especialista en addiccions, Antònia Raich, ha explicat que Althaia ha atès 175 urgències per intoxicacions greus d'alcohol durant tot el 2010.

En motiu de la commemoració del Dia Mundial Sense Alcohol, que se celebra aquest dimarts, els Mossos d'Esquadra, la Policia Local de Manresa, l'Associació AMAR i la Fundació Althaia han volgut informar i sensibilitzar a la població, sobretot als més joves, sobre els riscos i els problemes derivats del consum d'alcohol. Segons l'especialista en addiccions d'Althaia, Antònia Raich, és tracta de la droga que cada any motiva més inics de tractament al Centre de Salut Mental d'Althaia, amb una mitjana de 700 persones a les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès.

Durant l'any 2010, el Servei d'Urgències d'Althaia va atendre 175 urgències per intoxicació d'alcohol provocades per un consum abusiu. Antònia Raich ha assegurat que l'alcohol és la droga que més problemes genera als serveis d'urgències i ha recordat que "qui arriba a l'hospital per una intoxicació d'alcohol no és per una simple borratxera". Segons Raich, el consum abusiu d'alcohol pot comportar greus problemes de salut, com un coma etílic o fins i tot la mort per sobredosis.

Per la seva banda, el subintendent dels Mossos d'Esquadra a la Regió Central, Avel·lí Garcia, ha explicat que cada cop és més freqüent el policonsum de drogues a la carretera. En aquest sentit, Garcia ha explicat que sovint es barreja l'alcohol amb d'altres substàncies tòxiques com la cocaïna.

Els familiars són els qui més pateixen

El President de l'Associació d'Alcohòlics Rehabilitats AMAR, Pere Jubany, ha explicat que "ser un exalcohòlic no ha de ser cap vergonya, però sí ho és continuar bevent sense fer res per evitar-ho". Segons Jubany, els familiars dels malats són els qui més pateixen les conseqüències. "Jo ho he sofert de les dues maneres i he hagut de lluitar més quan ho he patit com a familiar", ha assegurat.

Poca consciència de risc

L'especialista en addiccions d'Althaia ha explicat que encara hi ha molt poca consciència dels riscos de l'alcohol. Segons Raich, en el món del lleure, el consum d'alcohol està totalment normalitzat i el fet que sigui una droga barata i accessible n'augmenta el consum. En aquest sentit, Moreno ha posat d'exemple aquest cap de setmana, en què el 50% de les proves d'alcohol que s'han realitzat a la capital del Bages han donat positiu.