L'agressió nazi que va tenir lloc fa dos anys davant de la sala Stroika de Manresa arriba a judici aquest dimecres a l'Audiència de Barcelona on compareixeran com a acusats quinze joves. La fiscalia demana per a dotze d'ells una pena d'entre 37 i 39 anys de presó per delictes d'assassinat en grau de temptativa, lesions, desordres públics i tinença d'armes prohibides. Els fets van tenir lloc el 23 de març del 2012 quan, segons la fiscalia, un grup de joves va acudir a Manresa amb passamuntanyes i amb estètica pròpia d'"skinheads" i van agredir dos joves amb barres de ferro, punys americans i bengales. Una de les víctimes, un jove de 16 anys, va quedar en coma i va estar hospitalitzat durant un mes.

L'escrit del fiscal demana penes de 37 i 39 anys de presó per a 12 dels acusats que van participar en l'agressió nazi davant de la sala Stroika de Manresa el 23 de març de 2012. L'escrit d'acusació els imputa dos delictes d'assassinat en grau de temptativa; delictes d'associació il·lícita; dos delictes de lesió amb instruments perillosos; un delicte de danys; un delicte de desordre públic; i un delicte de tinença d'armes prohibides. Un dels manresans apallissats, de 16 anys, va resultar ferit greument i el fiscal considera que l'agressió li hauria provocat la mort si el jove no hagués rebut un tractament sanitari urgent. La pena màxima li atorga al considerat líder la banda, el terrassenc Javier C. M..

El judici començarà aquest dimecres a l'Audiència Provincial de Barcelona i està previst que duri vuit dies i finalitzarà el proper 26 de juny, degut a l'elevat nombre d'acusats i testimonis. En total, el fiscal acusa a setze joves que, segons consta en el seu escrit, integraven una banda criminal d'ideologia neonazi i d'ultradreta. Amb tot, un dels processats no s'asseurà al banc dels acusats, ja que és menor d'edat i ja va ser jutjat i condemnat el passat 27 de novembre de 2013 pel Jutjat de Menors número 5 de Barcelona com autor d'un delicte d'associació il·lícita, de dos delictes d'assassinat en grau de temptativa, dos delictes de lesions, un de danys i un de desordres públics.

Els agressors van acudir a Manresa amb la cara tapada amb caputxes i passamuntanyes i "amb una estètica militar pròpia dels grups 'skinheads'". Segons l'escrit del fiscal, els detinguts van llançar-se sobre dos joves que es trobaven a les proximitats de la sala Stroika sense cap motiu o provocació prèvia i "amb ànim d'acabar amb la seva vida van començar a agredir-los en regions vitals del cos com el cap amb barres de ferro i punys americans". L'agressió es va produir a les portes de la sala Stroika, on actuaven dues bandes antifeixistes, Kop i Non Servium.

La responsabilitat civil que ha fixat el fiscal suma 85.503 euros i la indemnització a la persona agredida de major gravetat s'eleva a 83.350 euros.

Vinculacions amb partits d'ultradreta

En el seu escrit, el fiscal en cap de la Catalunya Central, Ramon Menac, constata que durant l'any 2011 i fins el mes de març de 2012 els processats integraven una banda criminal formada per "joves 'skinheads' d'ideologia nacional socialista amb els objectius de difondre aquesta ideologia mitjançant l'ús de la violència". El fiscal també apunta que diversos dels acusats havien estat militants de partits polítics com Movimiento Social Republicano, Alianza por la Unidad Nacional i Plataforma per Catalunya.

L'activitat dels acusats, segons l'escrit, es basava en "la confrontació amb grups o persones ideològicament rivals o la recerca de víctimes seleccionades per la seva ideologia, estètica, origen, ètnia o orientació sexual". A més, el fiscal explica que la banda es fixava com a activitats i objectius "realitzar actes d'atac i agressions" contra aquestes persones que consideraven rivals. Per a dur a terme les accions, els detinguts portaven barres de ferro, bengales, punys americans i altres instruments perillosos.