La fiscalia demana vuit anys de presó per a dos joves de nacionalitat georgiana que van ser detinguts l'estiu passat per haver entrat a robar en pisos de Manresa, Balsareny i Olesa de Montserrat. En el moment de la detenció, els Mossos els van imputar onze robatoris comesos en només quinze dies, tot i que, finalment, la fiscalia, en el seu escrit de conclusions provisionals, els acusa de set casos.

Els processats, Aleksander I. i Gurami G., de 24 i 25 anys d'edat, i en situació irregular a l'Estat espanyol, van ingressar a presó provisional després de ser detinguts el 30 de juliol de l'any passat. El judici se celebrarà el mes de setembre que ve al Jutjat Penal número 1 de Manresa. A banda de ser jutjats pels robatoris, també ho seran per haver presentat passaports francesos falsos als Mossos.

En només dues setmanes, entre el 14 i el 28 de juliol del 2014, els acusats havien provocat un augment considerable de robatoris amb força en pisos fent servir el mètode del bec del lloro. Aquest mètode consisteix que els delinqüents forcen el pany de les portes d'accés als domicilis i n'extreuen i s'emporten el bombí per posar traves a la policia a l'hora d'investigar. Un cop a l'interior dels immobles, els lladres regiraven els dormitoris fins a emportar-se tots els objectes de valor que hi trobaven. Sempre actuaven al matí o al migdia i, prèviament, s'asseguraven que els pisos estiguessin buits, tot i que en alguna ocasió van ser sorpresos pels veïns.

El primer cas detectat, segons l'escrit de conclusions de la fiscalia, es va produir el 14 de juliol del 2014 al carrer Amadeu Paltor d'Olesa de Montserrat. Els lladres van forçar la porta, però la propietària del domicili els va enxampar i es va posar a cridar, per la qual cosa van haver de fugir corrents.

Quatre dies després, afegeix la fiscalia, van forçar la porta d'un pis del Passeig Pere III de Manresa, però no van aconseguir entrar al seu interior. El dia 23 de juilol, van actuar en dos habitatges d'un bloc del carrer Travessera de Balsareny. En un cas, van robar un rellotge, una aliança d'or, unes arracades, un braçalet i un collar d'or blanc, a més a més d'una càmera de fotos, una videocàmera i dues videoconsoles. També van intentar entrar al pís veí, sense èxit.

L'endemà, 24 de juliol, segons la fiscalia, els lladres van voler entrar en tres habitatges d'un bloc de la carretera de Vic de Manresa. En un cas, no ho van aconseguir, perquè van ser sorpresos per un veí. Pel que fa als altres dos habitatges, en un d'ells van robar dos braçalets de pedres i diverses joies. En l'altre cas, no hi van trobar res de valor.

Finalment, el 28 de juliol, dues patrulles dels Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial Central, van aturar el vehicle dels sospitosos a la plaça Major de Manresa. Els dos acusats van acreditar-se amb passaports francesos falsificats, motiu pel qual els agents els van portar a comissaria per comprovar l'autenticitat dels documents. Un cop allà, i després de constatar la falsedat documental, els Mossos van relacionar-los amb l'onada de robatoris que s'havien produït els darrers dies a Manresa i a Balsareny.

La fiscalia considera els fets com un delicte continuat de robatori amb força i un altre de falsedat de document oficial. Per aquest motiu, demana per a cadascun dels processats la pena de vuit anys de presó i una multa de 3.650 euros. Tots dos seran jutjats els mes que ve a Manresa.