La tradicional imatge dels sanitaris subjectant amb les mans el pit d'una persona, fent-li maniobres de reanimació cardiopulmonar, ja ha passat a la història. Si més no, a les ambulàncies del SEM. La renovació dels vehicles ha permès equipar-los amb les últimes novetats tecnològiques, una de les quals un cardiocompressor que fa, tot sol, els massatges cardíacs a un pacient que estigui afectat per una aturada cardiorespiratòria.

"L'únic que hem de fer nosaltres és regular el compressor a l'altura del pit, cosa que fem en menys de deu segons", explica Pep Mora, infermer del SEM a Manresa. "Un cop regulat, el compressor fa el massatge de forma automàtica. Això ens allibera dues mans de l'equip, ja que el personal pot dedicar-se a altres feines del mateix servei", afegeix. "Abans, les persones reanimadores s'havien d'anar alternant cada dos minuts. Ara, en canvi, aquesta màquina es pot estar dues o tres hores fent-ho, sense perdre mai la intensitat. La bateria dura 45 minuts. Això ha estat un gran salt de qualitat", destaca.

Una altra novetat és l'aparell desfibril·lador, perquè ara es pot separar fins a 30 metres del monitor de control. "Això és un gran avantatge si el pacient que ha tingut un infart està en un lloc de difícil accés", assenyala la infermera Maribel Verdés. "A més, mesura paràmetres nous", diu.