La futura fàbrica de manipulació de paper que s'instal·larà a Talamanca crea recels a ERC, que és a l'oposició, per l'impacte ambiental que pugui generar l'activitat industrial. El grup ha demanat tota la documentació sobre la futura fàbrica per saber si les obres i l'activitat que hi vol desenvolupar l'empresa, Ibérica del Paper Tisú S.L., té tots els permisos.

Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Josep Tarín, dóna un missatge de tranquil·litat i assegura que la fàbrica no generarà grans quantitats de deixalles i destaca que l'empresa donarà entre tres i cinc llocs de treball un cop iniciï la seva activitat. Agents de la Guàrdia Civil s'han personat a les instal·lacions, alertats per veïns que els van avisar de l'activitat que s'hi desenvoluparà.

La portaveu d'ERC al consistori, Núria Cañadell, diu que aquesta activitat industrial no s'adiu amb el municipi, que és eminentment rural. "Una fàbrica de paper no acabar d'encaixar a Talamanca i cal afegir que en el programa de l'equip de govern no hi havia aquesta línia de treball. L'activitat que hi hagi a Talamanca hauria de ser sostenible i respectuosa amb el medi ambient", assenyala la regidora republicana. Afegeix que la futura fàbrica crea controvèrsia al poble entre els que estan a favor de la seva presència, per la repercussió econòmica que hi pugui haver al municipi, i els que consideren que l'impacte ambiental serà negatiu per al poble.

L'alcalde, per la seva banda, vol deixar clar que no es tracta d'una empresa que fabrica paper -que sí genera una quantitat important de residus i necessita més permisos mediambientals-, sinó "d'una fàbrica de transformació del paper" i que per això l'oposició "exagera els efectes de la seva activitat". En tot cas, l'alcalde assegura que l'Ajuntament vol que tot "es faci correctament" i per aquest motiu es mirarà que "tots els permisos mediambientals que corresponen".

Tarín afegeix que "la creació de cinc llocs de treball en un poble com Talamanca és molt important". Una altra de les crítiques és la possible repercussió que hi pugui haver a la carretera que connecta el poble amb Navarcles un cop hi circulin camions per transportar el paper. L'alcalde respon que "anteriorment en aquesta nau ja hi havia hagut una fàbrica d'embotits i els camions mai no van significar cap problema".

Els propietaris hi estan fent obres per condicionar la nau. Agents dels Servei de Protecció a la Natura de la Guàrdia Civil van anar a les instal·lacions. Segons ha informat la Guàrdia Civil a aquest diari, s'ha demanat la documentació al consistori per comprovar que tot es fa correctament, i afirmen que una indústria de transformació del paper no és tan contaminant.