Dijous, 5 de maig, a la nit. Un petit empresari arruïnat del Bages arriba a un bosc proper al llac de Navarcles. És l'indret on creu que s'ha citat amb la seva víctima, un empresari d'èxit de la comarca a qui ha estat extorsionant durant els darrers set mesos, a qui exigeix 100.000 euros, sota amenaces directes a la seva família. Avui és el dia que li ha de fer el pagament. Però, enl loc de l'extorsionat, qui irromp de cop i volta al bosc són nombrosos antiavalots que l'acorralen i l'encanonen. S'adona que ha caigut a la trampa dels Mossos d'Esquadra. I acaba detingut allà mateix.

Aquest va ser l'episodi final d'un llarg cas d'extorsió que va començar el setembre passat i que ha fet anar de corcoll la Unitat de Segrestos i Extorsions dels Mossos, que estaven assabentats dels fets des del desembre però que han topat un extorsionador que prenia fortes mesures de seguretat. L'acusat, que tenia una empresa de logística en fallida, ja ha ingressat en presó provisional per quatre delictes: extorsió, assetjament, temptativa de robatori amb violència i dipòsit d'armes. Es tracta d'un home de 62 anys d'edat, veí de Manresa, de nacionalitat espanyola i sense antecedents.

Els investigadors no tenen constància que el detingut i la víctima haguessin tingut mai cap relació entre ells, ni laboral ni personal, segons van explicar ahir fonts policials properes al cas. De totes maneres, segons les mateixes fonts, l'extorsionat és un conegut empresari d'èxit del Bages, un fet que sabia perfectament l'acusat.

El primer incident es remunta al 28 de setembre. La víctima sortia de casa seva amb el seu vehicle, i portava al seient del darrere el seu fill de 8 anys. De cop, van ser assaltats per un home amb el rostre tapat, pistola en mà. L'agressor es va dirigir directament al conductor, però va percebre moviment al seient posterior, on hi havia el nen, que va començar a cridar espantat. Quan va girar la cara per observar qui més hi havia al vehicle, l'empresari ho va aprofitar per accelerar el cotxe i fugir.

Dos mesos més tard, el 3 de desembre, l'home va rebre a la seva empresa una carta en què l'autor s'identificava com la persona que havia protagonitzat l'assalt frustrat i li donava instruccions molt planificades perquè publiqués un anunci per paraules a la secció de classificats d'un diari de Barcelona, amb l'objectiu que hi posés un número de telèfon de contacte per rebre instruccions.

La víctima, tot i les coaccions, va denunciar el cas als Mossos, un fet que el cos policial destaca positivament, ja que recorda la importància que qualsevol afectat en la mateixa situació delati els fets.

Un cop rebuda la denúncia, la Unitat Central de Segrestos i Extorsions va fer-se càrrec de la investigació, al mateix temps que assessorava la víctima sobre mesures de seguretat i sobre com havia d'actuar en les possibles comunicacions i negociacions posteriors.

Durant tot aquest temps, la víctima ha rebut protecció i vigilància dels Mossos. En el transcurs de la investigació, l'empresari ha rebut cinc cartes, així com diverses comunicacions telefòniques, realitzades per missatges de text (SMS) i també per veu, totes molt espaiades en el temps. En les missives, l'extorsionador li exigia el pagament de 100.000 euros sota l'amenaça de fer-li mal, tant a ell com a la seva família. Posteriorment, el va obligar a publicar un segon anunci al diari, on indiqués un telèfon de contacte segur.

Les nombroses mesures de seguretat que prenia l'ara acusat, per no ser identificat, van dificultar notablement la investigació policial. Finalment, els Mossos van aconseguir que l'extorsionador se cités amb la víctima, teòricament perquè li fes el pagament. La cita va ser el 5 de maig a prop del llac de Navarcles, però qui s'hi va presentar van ser nombrosos antiavalots del Grup Especial d'Intervenció dels Mossos, en un ampli dispositiu que va permetre detenir-lo in fraganti.