El Jutjat Penal 3 de Manresa ha condemnat a un any i tres mesos de presó el cap laboral de la treballadora que va morir en l'incendi d'una nau de l'Ametlla de Merola, l'any 2010. La jutge atribueix a l'acusat, Jordi Font Riba, un delicte d'homicidi per imprudència per la falta de mesures de seguretat del recinte, que van propiciar el foc mortal.

Els fets van tenir lloc el 2 de març del 2010, a la nau que acollia l'empresa administrada per l'acusat, Grup de Gestió Tranas, on treballaven la víctima mortal, Concepció Noguera Mosoll, veïna de Navàs, i dos operaris més. Uns guspires generades per l'avaria tècnica d'una màquina van provocar l'incendi, que es va estendre ràpidament per la nau.

Tot i que la víctima i un altre treballador, Aldelkarim D., van tenir temps a sortir de la fàbrica, la dona hi va tornar a entrar per recollir les pertinences, però va quedar atrapada al seu interior, on va morir intoxicada pel fum. Posteriorment, Aldelkarim D. va resultar ferit quan va intentar entrar sense èxit a la nau per rescatar la dona.

La sentència, a la qual ha tingut accés Regió7, conclou que l'acusat, malgrat que coneixia els riscos de la seva activitat, no va elaborar cap pla de prevenció de riscos laborals, no va contractar cap assegurança de responsabilitat civil ni tampoc va demanar la llicència municipal d'activitats. A més, tampoc no va realitzar cap formació als treballadors quan, uns mesos abans de l'incendi, es va tapiar una porta que fins aleshores havia servit com a sortida d'emergència. En el moment del foc, per tant, només hi havia un únic accés per entrar i sortir de l'edifici.

La jutge condemna Jordi Font Riba a un any i tres mesos de presó per dos delictes contra els drets dels treballadors, en concurs amb un delicte d'homicidi per imprudència i un altre de lesions. Tot i així, l'acusat, en no tenia antecedents penals, no haurà d'ingressar a presó, perquè la pena és inferior als dos anys.

La sentència, però, també condemna l'acusat a indemnitzar la família de la víctima mortal en 50.372 euros i al treballador ferit en 8.723,55 euros. Com que l'acusat no tenia assegurança, la resolució no ha pogut condemnar cap asseguradora a fer el pagament. A més, ha absolt l'empresa veïna, Meroltex, que l'acusació particular havia intentat vincular amb l'acusat, per tal que assumís de forma subsidiària la indemnització.