Els quatre membres de la PAHC acusats d'haver participat en un atac simultani amb pintades fa tres anys a diverses oficines del BBVA del Bages s'han negat aquest dilluns a pactar una possible rebaixa de la pena amb la fiscalia, amb la qual cosa han assumit que aniran a judici, que s'ha fixat per al 22 de juny a Manresa. Els acusats, que s'enfronten a nou mesos de presó i a multes del voltant de 7.000 euros, no reconeixen l'autoria dels fets.

A la sortida dels jutjats, davant de la premsa, un dels quatre encausats, Miquel Coma, actuant de portaveu en nom d'ells, ha justificat la negativa al pacte per dos motius. D'una banda, "perquè la demanda contra les quatre encausades s'ha fet de manera aleatòria, a través de noms que consten en fitxers policials, ja que totes som militants dels moviments socials de Manresa". En aquest sentit, ha assegurat, "no admetem els fets de què se'ns acusa, però perfectament hi podríem haver participat, ja que creiem que la lluita solidària de classes és l'única via d'aconseguir justícia social".

El segon motiu per no acceptar cap pacte amb la fiscalia és perquè, a més a més d'imputar-los un delicte de danys (que comporta multes), en aquest cas també els atribueix un delicte de pertinença a grup criminal, pel qual els demana nou mesos de presó. Una acusació que la PAHC en bloc censura completament. "No som una organització criminal. Som una organització d'empoderament popular, que lluita contra les injustícies creades per un sistema capitalista que ofega", ha ressaltat Coma.

Els encausats han estat acompanyats de més d'una trentena de membres de la PAHC, indignats per l'acusació d'organització criminal. "La gravíssima imputació és un intent de criminalitzar la resposta solidària, fer-nos passar per criminals i posar-nos a nivell de la màfia, que han sigut el BBVA i els altres bancs que han executat desnonaments", ha manifestat una membre de la PAHC a Manresa, Reme Hernández, que ha afegit: "En cinc anys hem solucionat centenars de casos, hem parat desnonaments, hem obert escoles... i ara se'ns acusa de criminals per quatre pintades. No pararem fins que es reconegui que els únics criminals són ells", ha conclòs.

També ha acudit avui a donar suport als encausats una membre de la PAHC de Sabadell, Rosa Pahissa, ja que els llançaments de pintura al Bages es van fer en suport a membres de la PAHC sabadellenca, que estavan tancats en una oficina del BBVA exigint la condonació d'uns processos hipotecaris que haurien significat fer fora de casa vint famílies de Sabadell. "Gràcies a la nostra tancada, vam aconseguir la retirada dels avals d'aquestes famílies", ha recordat Pahissa.

D'altra banda, des d'ara i mentre duri el procés judicial, la PAHC Bages ha iniciat un procés de recollida de suports de col·lectius de tot el país i també ha explicat que "assenyalarem el BBVA públicament arreu del territori".

Els quatre imputats estan acusats d'haver participat, juntament amb altres persones no identificades, en les pintades a diversos caixers del BBVA de Manresa, Sant Vicenç, Navarcles i Artés, el març del 2014. Segons la fiscalia, els acusats "van actuar de manera conjunta i coordinada" i "es van cobrir parcialment els seus rostres amb caputxes i bufandes, tot valent-se d'esprais de pintura".