L'obtenció per part de la UVic-Universitat Central de Catalunya del llargament perseguit grau de Medicina és el primer gran èxit assolit de forma conjunta per les dues parts del projecte, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació Universitària Balmes, titulars dels estudis universitaris de Manresa i de Vic respectivament. El volum aconseguit per la suma de les dues parts deu haver facilitat, ben segur, que uns estudis tan simbòlics i tan generadors de coneixement hagin estat finalment aprovats per ser impartits a la Catalunya Central. Aquest fet ha de ser motiu de celebració a les dues ciutats, i és un molt bon argument per defensar les virtuts de la federació.

Ara, però, cal concretar com es distribueixen pels dos campus de Manresa i Vic els nous estudis, i aquest és un punt en el qual hi pot haver molt per discutir. Cal suposar que dins dels òrgans de direcció el tema ha estat molt debatut, però formalment les decisions concretes les prendrà partint de zero una comissió tècnica que haurà d'actuar, segons indica el seu nom, seguint criteris tècnics. S'entén que han de ser criteris racionals, sense reivindicacions de campanar i orientats a aconseguir el millor resultat per a la nova facultat i els seus alumnes. A Manresa li convé molt que sigui així.

Vic ha tingut la consecució dels estudis de Medicina com un gran objectiu des de fa molt temps, molt abans de la federació fa dos anys i mig. La comunitat universitària i la societat civil de la ciutat ho han considerat una fita del conjunt de la ciutat. Aquesta és una dada impossible d'obviar a l'hora de reflexionar sobre com hauria d'organitzar-se territorialment la futura facultat. Però tampoc no es pot obviar que una facultat de Medicina necessita ineludiblement com a soci estratègic un hospital el màxim de potent possible. I l'organització hospitalària de Manresa, Althaia, dobla en dimensions la seva homòloga de Vic. A més, ja té anys de tradició com a centre de formació universitària, a través de la seva aliança amb la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). L'encaix d'Althaia en el futur desplegament de la nova facultat és complex i hauria de tenir present l'aliança amb la UIC, però aportaria un gran potencial per donar volada al futur grau. Si el disseny es fa seguint criteris realment tècnics, aquesta és una realitat que no s'hauria d'ignorar. Menystenir-la perquè el projecte de nova facultat és originàriament vigatà i el cos central de la universitat és a Vic no seria actuar pensant en el millor per al projecte.

Per a Manresa, la incorporació en qualsevol mesura d'estudis de Medicina al seu campus és un guany, i hauria estat impossible d'imaginar sense la federació. Però que l'UManresa tingués només un paper complementari en els nous estudis merament per raons de jerarquia i drets històrics sobre el projecte seria un error. Suposaria un debilitament del potencial de la mateixa facultat i una pèrdua, per tant, per al conjunt de la UVic-UCC i per al sistema universitari de Catalunya. Cal esperar que es trobin solucions productives, equilibrades, racionals i pensades en clau de futur.