L´aromateràpia consisteix en l´ús dels olis essencials i les essències amb finalitats terapèutiques. Els olis essencials s´obtenen per la destil·lació de diferents plantes aromàtiques, mentre que les essències són sobretot les extretes a partir dels cítrics, en què la tècnica extractiva és diferent, ja que es basa en el premsat en fred. Fet aquest aclariment, per a ambdós casos parlaré d´olis essencials.

La via d´administració dels olis essencials pot ser la inhalada, que és la més coneguda, però també s´utilitzen la via tòpica i la via oral com a base de molts tractaments. No totes les essències es poden utilitzar per a totes les vies, per tant és indispensable que sempre s´administrin sota el control d´un expert en la matèria. Hi ha una sèrie de punts importants que s´han de tenir en compte a l´hora d´adquirir un oli essencial.

Per fer-vos-en una idea, cada oli pot contenir més de cent molècules actives, de manera que el mateix oli pot tenir diferents usos terapèutics.

Què hem d´exigir a l´hora de comprar olis essencials? Primer de tot han de ser d´un laboratori de garantia i, naturalment, han d´estar envasats en un flascó topazi (opac). Ha d´estar especificat l´espècie i la subespècie de la qual s´han extret.

Per exemple l´eucaliptus (espècie): podem trobar-ne di­verses subespècies, com l´eucaliptus blau, el radiata, el globulus. Cadascun d´ells té propietats farmacològiques diferents. Per altra banda, recomano que siguin provinents de cultius ecològics, tant per assegurar que estiguin lliures de substàncies alienes a la planta (pesticides, conservants), com per respectar el medi ambient.

També cal assegurar-nos que no ens donin gat per llebre; m´explico: l´oli essencial de rosa de Damasc és molt car perquè utilitza exclusivament els pètals, i es necessiten moltes tones de pètals per aconseguir una petita quantitat d´oli essencial. Per abaratir-lo es pot adulterar amb altres olis essencial més econòmics. Per tant, el laboratori ens ha d´assegurar la seva puresa.

Quimiotip

M´agradaria explicar-vos el concepte de quimiotip. Tot i recol·lectar la mateixa espècie i subespècie, depenent de la zona on es faci la recol·lecció, la composició també variarà.

Per exemple, en el cas del Thymus vulgaris (timó o farigola) el quimiotip tuyanol i el quimiotip timol tenen propietats bastant diferents, tot i parlar de la mateixa planta. El quimiotip tuyanol és antiinfecciós, estimulant i regenerador del fetge i molt ben tolerat a nivell tòpic, en canvi el quimiotip timol és un antiinfecciós més potent, hepatotòxic en dosis altes i perllongades i irritant de la pell.

Concretament, en el cas del timó s´han trobat set quimiotips diferents. Això hauria d´estar especificat a l´envàs de l´oli essencial (exemple: QT Tuyanol o QT Timol). Aquest hivern podem gaudir d´aquests tresors que ens brinda la natura per poder tractar i prevenir les diferents afeccions víriques que afecten principalment les vies respiratòries altes i que són tan molestes, com la grip, el refredat comú, les angines i moltes altres. Es poden utilitzar com a estimulant de les defenses per tractar d´evitar el contagi, o per reduir la durada de la infecció. També són potents antisèptics, antibacterians i antivírics, i per tant en podem fer un ús per tractar les malalties que cursin sense complicacions, i en persones sanes. Un dels olis essencials més emprats per al tractament d´aquestes infeccions és l´oli essencial d´orenga compacta (Origanum compactum), que té unes propietats antibacterianes i antivíriques molt potents, i de moment no presenta resistències. La via d´administració més emprada és l´oral. La tòpica i la inhalada són molt poc freqüents, i gairebé no s´utilitzen. Ara bé, tot i l´eficàcia de la via oral, s´ha de pautar tant la quantitat com la durada del tractament per evitar la toxicitat. Està contraindicat en nens de menys de tres anys, en embarassades i en mares lactants.

També existeixen esprais de barreges d´olis essencials que són capaços d´eliminar bacteris i virus durant unes set hores en estances tancades. És especialment útil en centres sanitaris, centres educatius, llocs amb gent gran i en famílies amb nens petits per evitar el contagi de la grip i els refredats.

Per tant, dins les teràpies naturals, tenim en els olis essencials un bon arsenal terapèutic per tractar patologies menors. Però per la seva potència terapèutica i complexitat química cal estar ben assessorat i ser conscient de la importància de comprar un producte de qualitat i amb garanties.