Els nens conviuen amb el fum del tabac en un 10 o 15 % de les llars espanyoles. Ara, un estudi liderat per l'Institut de Salut Carlos III ha constatat que l'exposició al fum durant una hora o més està associada a una freqüència més gran de trastorns mentals en els menors. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi que es publica a la revista Tobacco Control, del grup British Medical Journal, per al qual els investigadors van utilitzar dades de 2.357 nens i nenes de l'Enquesta Nacional de Salut, entre els anys 2011 i 2012.

Així, els investigadors van triar dues variables d'aquesta enquesta que posteriorment van relacionar: salut mental, mesurada a través del qüestionari de capacitats i dificultats que consta de 25 preguntes, i el temps d'exposició al fum del tabac a la llar.

A més, van tenir-ne en compte d'altres -per evitar-les- que podien contaminar els resultats, especialment la salut mental dels pares, ja que un menor amb pares amb problemes mentals té més possibilitats de tenir-ne.

Els investigadors van concloure que hi ha una relació entre l'exposició passiva al fum del tabac i el risc a desenvolupar trastorns mentals, específicament problemes d'hiperactivitat i dèficit d'atenció, segons ha declarat Iñaki Galán, del Centre Nacional d'Epidemiologia de l'ISCIII de Madrid.

"Hem observat que hi ha una associació entre l'exposició dels nens al fum del tabac en llars amb tenir problemes de salut mental, que augmenta sobretot a partir de l'hora d'exposició", ha detallat l'especialista. No obstant això, aquest investigador ha precisat que es tracta d'un estudi observacional transversal: "ens limitem a observar el que hi ha, i la informació de l'exposició i l'efecte es recull en el mateix moment".

Aquest estudi té limitacions des del punt de vista de l'evidència, com tots els estudis observacionals, perquè no es pot demostrar al cent per cent que l'associació sigui causal. No obstant això, sí que és important perquè reflecteix resultats semblants a altres treballs, segons Galán.