Amb l'arribada de l'estiu s'ha disparat el nombre de persones que intenten perdre pes en poc temps, els entren les presses per aprimar i són temptades per les dietes exprés, que prometen una pèrdua de pes 'miraculosa' en poques setmanes o es refien sense consultar de consells per perdre pes que, en realitat, poden no tenir cap lògica mèdica.

L'estratègia coneguda popularment com a operació biquini ha fet que en els últims anys s'hagin creat llegendes, sense cap base científica, respecte a alguns aliments que teòricament faciliten la pèrdua de pes. Entre les més esteses, cal s'han de consumir dos litres d'aigua al dia, que els hidrats de carboni engreixen més a la nit i que els famosos batuts detox serveixen per a 'desintoxicar' l'organisme. El nutricionista Àlex Vidal, professor dels estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), desmunta alguns dels mites més repetits:

1. Menjar hidrats de carboni a partir de les 18.00 hores engreixa més. "Les calories no canvien segons l'hora en què les consumeixis. El que cal fer de cara a la nit és reduir la ingesta de tots els nutrients, no només dels hidrats de carboni", explica.

2. Tothom ha de beure dos litres d'aigua cada dia. Segons Vidal, ja sigui amb aigua o amb una dieta rica en verdures, hortalisses i fruites, cal assegurar una correcta hidratació. No tothom, però, ha de beure la mateixa quantitat d'aigua: hi ha gent que necessita més i gent que necessita menys.

3. Els sucs i batuts detox netegen l'organisme. El professor de la UOC deixa clar que els ronyons i el fetge són els encarregats de desintoxicar l'organisme. "Si una persona tingués toxines en la sang, necessitaria atenció mèdica", afegeix.

4. La dieta del pH funciona. Aquest règim consisteix a augmentar la quantitat d'aliments o productes alcalins i reduir el consum d'aliments àcids. "Triar aquest tipus d'aliments no fa que el pH de la sang pugi o baixi. El cos té els seus propis mecanismes que lluiten precisament per evitar canvis de pH en la sang", explica el nutricionista.

5. La llet de soja substitueix a la de vaca. Segons Vidal, no es pot anomenar llet un producte vegetal com la soja. La llet i els lactis són aliments molt diferents a les begudes d'origen vegetal; per tant, no es pot canviar una per l'altra.

6. No esmorzar aprima. Diversos estudis han demostrat just el contrari: els nens que no esmorzen tenen més problemes d'obesitat i sobrepès que aquells que ho fan. El mateix passa amb els adolescents i els adults. A més, saltar-se la primer àpat del dia té efectes negatius en el rendiment acadèmic (sobretot en època d'exàmens) o laboral. Un bon model d'esmorzar ha de tenir: cereals, làctics i fruita.

7. Els productes light no engreixen. Se sol creure que aquests aliments estan lliures de calories i que, per tant, es poden consumir amb certa llibertat. "Això és un error. La paraula light vol dir exactament que aquesta versió té menys calories que el corresponent aliment original i, per tant, que el seu percentatge d'energia total és menor", explica el professor de la UOC.

8. Menjar pinya ajuda a cremar greix. La pinya és rica en bromelina, un enzim amb acció proteolítica, és a dir, que trenca les molècules proteiques. "No cal confondre-les amb les lipídiques, les relacionades amb el greix. Moltes vegades s'atorguen a un aliment unes propietats que no existeixen per a resoldre els nostres problemes amb la línia", matisa Vidal, qui deixa clar que no hi ha un nutrient capaç de 'dissoldre' el teixit adipós.

9. El pa engreixa molt. Un dels primers passos que donen a persones que estan a dieta és eliminar el consum de pa. Segons Vidal, el pa només engreixa menys que altres aliments que sí que s'inclouen en els règims. Per exemple, 100 grams de pa tenen 255 calories; la mateixa quantitat de pasta té 368; de cigrons, 361, i de tonyina, 280. "El que fa augmentar les calories és, doncs, que es consumeixi en gran quantitat o que s'acompanyi amb salses, embotits o mantegues", diu Vidal.