L'aigua, la sorra, els castells a la riba... i el sol! Els nens se senten en el seu propi element quan són a la platja o la piscina, però aquests dos entorns tan agradables i divertits, també poden amagar un perill, el derivat de l'efecte dels raigs solars en la seva pell, si no estan degudament protegits. Per això, és responsabilitat dels adults cuidar-los i ensenyar-los a protegir-se del sol. Nens i sol: totes les cures que has de tenir en compte.

Segons l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) cada any hi ha uns 4.000 nous casos de càncer de pell. D'ells, s'estima que un 80% podria reduir-se mitjançant l'adquisició d'hàbits saludables de fotoprotecció quan s'és nen. Per això, aquest any, per primera vegada, l'Acadèmia ha impartit un taller de fotoprotecció als alumnes i pares del Col·legi Gaudem de Madrid.

Com que la millor manera d'ensenyar a un nen a llegir, a cuinar o a fer qualsevol cosa és per imitació dels seus pares o adults en què més confien, per això la millor manera d'ensenyar a un nen a protegir-se del sol és de la mateixa manera .

El protector solar ha de posar-se uns vint minuts abans d'arribar a la platja, ja ho sabem, per això és millor que qui primer se'l posi a casa, per donar exemple, siguin els pares i els demanin als nens que els ajudin a posar-se la crema a l'esquena. D'aquesta manera la protecció solar serà una activitat compartida entre tots els membres de la família.

Nens i sol: els fotoprotectors adequats

Segons els dermatòlegs pediàtrics, no és aconsellable exposar als nadons menors de sis mesos al sol, perquè la seva pell encara no ha desenvolupat plenament la seva capacitat per segregar melanina, el pigment que la protegeix. Aquests nadons es cremen i es deshidraten amb molta facilitat, i a més encara no és convenient aplicar-los crema solar.

A partir del sisè mes de vida sí que poden exposar-se al sol, però només per poc temps i, per descomptat, ben protegits, amb una crema solar amb SPF 50 + i només a primera hora del matí o a partir de les 6 de la tarda .

Els especialistes també adverteixen que fins als 3 anys els nens no haurien d'exposar-se al sol directament.

Els fotoprotectors més adequats per als nens són els específics per a ells, formulats amb filtres físics minerals que els protegeixen contra els raigs UVA, UVB i infrarojos, i a més són resistents a l'aigua, als frecs, al clor i la transpiració. Aquests productes acostumen a ser hipoalergènics, han estat testats sota control pediàtric i dermatològic, no contenen colorants ni perfums. També han d'incloure ingredients calmants i nutritius, com la vitamina E i extractes d'àloe vera i de civada.

Ni un un trosset sense crema

De vegades tallem els cabells molt curts als nens perquè, durant l'estiu estiguin fresquets, però se'ns oblida protegir el cuir cabellut, habitualment ocult pel cabell. No pots oblidar-te, tampoc el clatell (que sempre queda al descobert quan els nens van amb samarreta a la platja o la piscina). Les orelles, els pòmuls, el nas, les espatlles, la zona superior de les cuixes, la planta dels peus i l'empenya són zones més propenses a les cremades. El protector solar cal reaplicar-lo, com a mínim, cada dues hores, però si el nen està suant molt o fent molt exercici, hauries de reaplicar abans la crema solar, encara que sigui resistent a l'aigua i de molt alta protecció.

Pel que fa als nadons en el seu passeig diari, evita que els doni el sol directe, protegint-los amb gorra, samarreta, pantalons i sandàlies.

I si està sota el para-sol o a l'aigua?

Encara que creguis que el para-sol protegeix del sol, no és així. Ni els para-sols, ni l'ombra dels arbres protegeixen prou enfront de l'acció del sol, ja que filtren les radiacions infraroges però no els raigs ultraviolats, que a més es reflecteixen a la sorra. Si el nen està dins de l'aigua també necessita estar protegit. Igual que ocorre amb els núvols, l'aigua elimina la sensació de calor, però no filtra els rajos ultraviolats. De fet, els nens de pell molt sensible no han de romandre molt de temps prop de l'aigua, perquè els raigs solars es reflecteixen en ella i augmenta la possibilitat d'insolació.

Encara que si és necessari els nens poden utilitzar fotoprotectors per a adults, el millor és que utilitzin un especialment formulat per a ells. T'oferim algunes propostes:

  • Anthelios Dermo-Pediatrics, de La Roche-Posay. Formulat per a la pell sensible dels nens i la pell intolerant al sol. Protecció anti UVA / UVB molt alta, ampla i fotoestable. Protecció òptima SPF 50 reforçada contra els raigs UVA (més estricta que les recomanacions europees sobre productes de protecció solar) gràcies al sistema filtrant patentat amb Mexoryl XL combinat amb Aigua Termal de La Roche-Posay, calmant i antioxidant. Textura fàcil d'aplicar. No greix i no enganxosa. Sense marques blanques quan s'aplica en pell mullada. El seu preu: 32,50 €.
  • Eucerin Kids Sun Spray FPS 50 +. Esprai de protecció solar UV de nivell molt elevat, adequat per a nens que ja tenen més d'un any d'edat. Aquest esprai no gras i resistent a l'aigua, de fàcil aplicació, protegeix la pell dels nens enfront de les cremades solars i redueix el risc de danys a la pell induïts pels raigs UV, d'aparició futura. El seu preu: 19,90 €.
  • Heliocare 360º Pediatrics Atopic Lotion Spray, és un fotoprotector pediàtric especialment indicat per a pells atòpiques, de fàcil aplicació, resistent a l'aigua, amb SPF 50 + i cobertura enfront de les quatre radiacions solars: UVB, UVA, visible i IR. La seva revolucionària fórmula 360, combina l'exclusiva tecnologia Fernblock, que garanteix fotoinmunoprotecció, al costat d'altres actius com arginina que el fan ideal per a la protecció i hidratació de les pells pediàtriques atòpiques. Aquest producte no conté alcohol, octocrileno ni parabens i ha estat testat sota control dermatològic i pediàtric en pells sensibles i atòpiques.
  • Llet SPF 50+ Nens, de Eau Thermale Avène. Formulat amb una associació exclusiva d'actius, Sunsitive® protection, amb un mínim de filtres, estables i eficaces en el temps, ofereixen una protecció òptima davant els UVB i els UVA (curts i llargs). També posseeix un poderós antioxidant, per a una protecció cel·lular contra els radicals lliures, així com Aigua termal d'Avène, amb propietats calmants i anti-irritants. La seva textura és fluida i hidrata la pell sensible del nen. Sense perfum ni efecte blanc, és resistent a l'aigua i proporciona una protecció d'ampli espectre UVB-UVA. És fotoestable i no conté silicona.