Encara que pugui semblar mentida, el penis es pot trencar i és una lesió molt seriosa. Es tracta d'una urgència urològica que no s'ha de demorar, encara que faci vergonya, perquè els danys poden tornar-se irreversibles i generar complicacions morfològiques i funcionals. Aquest tipus d'accidents solen tenir lloc durant el sexe, la masturbació o bé per un cop de pilota súper fort.

Aquesta fractura de penis pot produir-se en aplicar una força excessiva i tangencial al penis en erecció. El trencament implica un estrip a la túnica albugínia, un teixit vascular comunicant, envoltat per un teixit fibrós, que en estat de flaccidesa mesura 2,4 mm, però durant l'erecció disminueix el seu gruix fins als 0,25 mm.

Així, se sap que el penis s'ha trencat en percebre un espetec o cruixit, seguit de la pèrdua immediata de l'erecció, de l'aparició d'un fort dolor, i de la formació d'un hematoma genital, exclusivament penià. Si la uretra està afectada poden evidenciar-se hematúria, uretrorragia, dificultat miccional o retenció urinària.

"Perquè es posi el penis en erecció cal que s'ompli de sang. Hi ha venes a la perifèria del penis que es queden col·lapsades, i fan que no es pugui escapar la sang, per això queda en tensió. Si a aquesta túnica albugínia se li genera una tensió important li podem provocar un forat i que comenci a sagnar moltíssim ", assenyala en una entrevista amb Infosalus el doctor Javier Romaní Otero, membre de l'Associació Espanyola d'Urologia.

L'uròleg, andròleg i especialista en medicina sexual masculina subratlla que les fractures de penis solen produir-se durant l'acte sexual, quan l'home es troba tombat cap per amunt i la parella està a sobre.

"El penis surt de la vagina, xoca amb el perineu de la dona i li cau tot el seu pes sobre. És llavors quan es produeix l'espetec i en poc temps es posarà molt morat perquè sagna moltíssim internament. A vegades també pot provocar una fractura de la uretra ", afegeix.

Segons adverteix el també responsable de la Unitat d'Andrologia i Funcional de l'Home de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre de Madrid, "passa més freqüentment del que es creu" durant una relació sexual, tot i que precisa que als països asiàtics arriben a masturbar amb tanta energia que hi ha homes que es lesionen el penis.

Així, el doctor Romero aconsella acudir ràpidament a urgències de l'hospital ja que, la major part de les vegades s'ha d'operar. "S'ha publicat a la revista 'Urology' fa un parell de mesos que com més aviat s'operi, millor resultat s'obtindrà", precisa.

Tot i això, reconeix que de vegades un simple embenat i esperar que l'hematoma produït en la fractura es resolgui aviat representen la solució, en cas de no haver-hi molt hematoma.

"Té solució quirúrgica però poden quedar seqüeles, com que a la cicatrització es fibrosi el penis, pot quedar un penis desviat, més curt, o bé aparèixer la disfunció erèctil residual, associar estenosi d'uretra, es pot infectar l'hematoma i després produir-se més fibrosi i escurçament, o seqüeles psicològiques i por a les relacions sexuals ", assenyala el membre de l'Associació Espanyola d'Urologia.