La contractació d'orquestres és un dels aspectes de la Festa Major de Solsona que rebrà més directament l'impacte de la retallada de prop del 20% del pressupost. L'any passat l'Ajuntament va destinar a la festa gran solsonina -que és festa patrimonial d'interès nacional- un total de 120.000 euros, i enguany el programa s'ha hagut de confeccionar amb 21.000 euros menys (99.000 en total).

Davant la necessitat de fer aquest important ajustament, el consistori ha optat per intentar preservar l'esquema general del programa reduint alguns dels actes però sense eliminar-los.

Un dels aspectes en què s'ha buscat economitzar especialment és en la contractació d'orquestres. Es mantenen els tres balls de nit, però si fins ara s'havia portat a la ciutat orquestres de primera línia -i algunes fins i tot eren les encarregades del concert de cobla de la tarda-, enguany s'ha optat per opcions més econòmiques. Així, en aquesta edició no actuarà una de les més clàssiques, la Principal de la Bisbal. Les orquestres Meravella i Venus repeteixen, i se n'hi afegeix una de menys renom, La Chata. El dia 10, el concert de cobla que es fa a la tarda serà interpretat per la cobla juvenil Ciutat de Solsona, atès que el conjunt que fa el ball de nit no ho podia fer.

La regidora de Cultura, Sara Alarcón, explica que aquesta retallada en el pressupost no afectarà igual tots els actes que s'organitzen, "ja que no tenen la mateixa envergadura el castell de focs, un taller infantil i una actuació musical". Per exemple, els tallers infantils veuran reduït el 20 % els diners que s'hi destinen i es mantindran amb una oferta més modesta que la dels darrers anys.

Una oferta jove més a mida

Una de les novetats més destacada de la festa major d'enguany és la participació d'una nova entitat juvenil. Joventut Solsonina ha estat l'encarregada d'organitzar els actes, sobretot els concerts de nit, adreçats específicament a aquest públic. La regidora de Cultura ha destacat que la participació d'aquesta entitat "ens dóna moltes més garanties que el que es programi sigui el que realment la gent jove vol". Alarcón creu que ajudarà a resoldre algunes de les discrepàncies que motivaven els concerts de nit de festa major.

Des que va néixer l'entitat va fixar-se com a objectiu poder intervenir en l'organització dels concerts de festa major atès que l'oferta de nit adreçada als joves que planificava l'Ajuntament no s'acabava d'adequar al que demanava aquest col·lectiu. Segons Sara Alarcón, "el feedback entre la regidoria de Cultura i els joves ha estat molt bo, i d'aquesta manera podem posar-nos d'acord i organitzar actes i concerts que agradin a aquest públic".

En els darrers anys s'havien originat polèmiques sobre l'hora de finalització dels concerts de joves, que sovint era força més d'hora que els balls de nit adreçats al públic més general.

Una de les novetats que introdueix Joventut Solsonina és que en les tres nits que hi ha oferta musical per a aquest públic enguany s'ha optat per tendències musicals clarament diferenciades. El dia 7 de setembre hi haurà una nit electrònica amb DJ locals. En el concert del dia 8 actuarà un grup de rumba de renom i es completarà amb l'actuació del conjunt local Séptimo A i un DJ radiofònic. La darrera nit serà reservada a formacions locals per a públics de diferents edats.

Els dies previs als balls i concerts de festa major, l'organització Solsonès Obert al Món (SOM) organitza el seu ja habitual concert per tal de recaptar fons. El grup que actuarà aquest any seran els vendrellencs Lax'n'Busto.