L'Ajuntament de Solsona ha iniciat l'elaboració d'un pla de supressió de les barreres arquitectòniques de la ciutat i, per fer-ho, l'ha obert a la participació ciutadana.

Des d'ara i fins al mes de setembre, la regidoria d'Urbanisme de Solsona recopilarà propostes ciutadanes de supressió de barreres arquitectòniques de la via pública de la ciutat per incloure en el primer pla d'aquest tipus que elabora l'Ajuntament.

Per començar a implicar la ciutadania, l'alcalde, David Rodríguez, i la regidora d'Urbanisme, Rosó Barrera, van convocar un conjunt d'entitats i agents sensibilitzats amb l'atenció a les persones amb discapacitats o mobilitat reduïda. Així, entitats com Amisol, Creu Roja del Solsonès, la residència de l'hospital Pere Màrtir Colomés, el Consell de la Gent Gran, les escoles i AMPA, així com als Serveis Socials, se'ls demana la col·laboració perquè facin aportacions sobre la necessitat d'avançar, amb una planificació, en l'eliminació de barreres arquitectòniques.

Però també s'ha ampliat la crida al conjunt de la ciutadania a títol particular, fins a final d'agost. Per col·laborar en el pla, l'Ajuntament demana que s'enviï un correu electrònic a l'adreça participa@ajsolsona.cat amb informació del lloc on és la barrera -amb l'adreça el més precisa possible-, una frase que argumenti la necessitat d'intervenir-hi i, si és possible, acompanyar-ho d'una fotografia. L'alcalde assegura que "les argumentacions ens han de servir per establir un ordre de prioritats".

Un cop s'hagi fet el recull de totes les aportacions ciutadanes, s'elaborarà el pla que establirà les actuacions que cal fer, amb una priorització i una valoració econòmica. Segons l'alcalde, "fins ara s'actuava puntualment a diferents zones del municipi sense una planificació clara en aquest àmbit". Però, ara, l'objectiu de l'Ajuntament passa per avançar-hi progressivament cada any, per sectors i amb uns criteris clars. El proper pressupost general municipal, que es preveu tancar el darrer trimestre de l'any, seria el primer a incloure una partida específica amb aquesta finalitat.

La majoria d'entitats que han estat convocades van acordar fer arribar les seves aportacions a l'Ajuntament abans del setembre. Les escoles, però, ho faran a la tardor, perquè algunes treballaran aquest tema a principi de curs amb l'alumnat. La idea és que siguin els mateixos alumnes els que localitzin indrets de la ciutat de difícil accés.