Ramon Clotet, que va ser batlle de Navès i és un gran aficionat a la història i a les tradicions de les nostre terres, ha recollit en un petit llibre la història de sant Ramon Nonat. Tal com ha explicat Clotet a Regió7, arran de diferents converses amb el doctor Antoni Llorens, que havia estat arxiver del bisbat de Solsona, "perquè, en dir-me'n, m'interessava la història", va saber de l'existència de diversos pergamins que corroboraven la relació de sant Ramon Nonat amb el bisbat. Així que, anys després d'aquelles converses, es va decidir a investigar-ho i a publicar una obra on intenta atansar al públic la veritable història del sant "de manera senzilla i divulgativa".

Destaca que el pare de sant Ramon era Arnau de Cardona, un fill bastard del vescomte Guillem de Cardona, i que el poble de Portell, l'indret on se situa el naixement del sant, l'any 1200, formava part del bisbat d'Urgell -el de Solsona encara no estava creat- però es trobava sota la jurisdicció del monestir de Solsona, cosa que ja estableix la primera relació del sant amb aquesta futura diòcesi.

Dels vuit pergamins que guarda l'arxiu del bisbat i dels quals Llorens havia parlat a Clotet, n'hi ha dos datats l'any 1200 i el 1202 i que recullen documentació de la família del sant, anomenats els Sarraïns. Atès que aquests pergamins són redactats en llatí, Clotet ha tingut "l'ajuda de l'actual arxiver diocesà Enric Bartrina, que ha fet la traducció d'un dels documents". A partir dels continguts d'aquests documents, un dels quals és un testament on faltaria la signatura de la mare del sant, Ermessenda de Claret, Clotet valora la versemblança de la mort en el part de la dona, cosa que podria confirmar la llegenda del no-naixement de sant Ramon Nonat.

El segon punt d'interès que recull l'obra de Clotet és la confirmació mitjançant el butlletí del bisbat del l'any 1686 de l'acceptació que va fer el Sínode Diocesà de la proposta del bisbe Manuel de Alba, d'establir sant Ramon Nonat com a patró del bisbat de Solsona en un moment en què la diòcesi no disposava d'aquesta figura. Aquesta acceptació va convertir el sant en patró únic del bisbat de Solsona durant 182 anys, i la festa del bisbat es va establir el 31 d'agost. Aquest protagonisme de sant Ramon va finalitzar el 1868, quan es va proclamar la Mare de Déu en la seva nativitat com a patrona de la diòcesi, amb la festa el 8 de setembre, i sant Ramon va esdevenir copatró, condició que ha mantingut fins a l'actualitat.