El grup municipal de CDC a l'Ajuntament de Solsona proposa flexibilitzar les dates i els horaris dels actes de la festa major, especialment dels concerts i els balls de nit, per tal de fer-los més concorreguts i conciliar-los alhora amb el descans del veïns. Marc Barbens, portaveu del grup, valora que la proximitat de la festa solsonina, que se celebra els dies 8 i 9 de setembre, amb la Diada Nacional permet una flexibilitat per fer coincidir els actes nocturns amb el cap de setmana i afavorir, d'aquesta manera, la participació de més gent, tant solsonins que treballen fora com persones d'altres poblacions.

Aquesta és una de les propostes que el grup municipal de CDC a l'Ajuntament de Solsona ha presentat per millorar la festa major de la ciutat, que sorgeixen, en gran part, del procés participatiu que la formació va dur a terme l'any 2005 abans d'elaborar el programa electoral amb què es va presentar a l'alcaldia. Barbens ha explicat que les seves propostes només pretenen obrir el debat i posar-lo sobre la taula. Defensa que "cal preservar la tradició i mantenir el programa troncal i protocol·lari", però alhora "cal promoure coses innovadores que complementin aquest programa" i que adaptin la festa major als moments actuals

A més de la mobilitat dels actes de nit, el grup de CDC aporta propostes sobre la necessitat d'incrementar el pressupost destinat a l'organització de la festa major Jove que, segons el seu parer, pateix un greuge comparatiu respecte dels actes organitzats per a un públic més adult. Al mateix temps, plantegen combinar els esdeveniments dirigits als diferents grups d'edat en un sol recinte de manera que es propiciï la unió intergeneracional, ara inexistent.

El grup de CDC incideix també en la necessitat de repensar la figura responsable de la festa, que actualment és el titular de la regidoria de Cultura. Barbens argumenta que "cal donar-li més rellevància i potser anomenar-lo regidor de la Festa i que hi pugui dedicar tot el temps necessari". Opina que el màxim responsable polític de la festa "ha de treballar el programa d'actes reunint-se amb totes les entitats i no fer un copiar i enganxar del programa dels anys anteriors".

17 aportacions ciutadanes

El document amb les propostes de CDC s'ha presentat en el marc del procés participatiu per correu electrònic que el consistori va obrir a tota la població per recollir opinions sobre els aspectes per millorar de la festa. Dimecres es va tancar el termini per enviar les propostes i l'Ajuntament solsoní ha fet públic que s'han rebut 17 opinions, dues de les quals pertanyen a entitats de la ciutat, una altra a un grup de música i la resta han estat aportades per ciutadans a títol individual. Juntament amb les propostes de CDC i les que està elaborant ApS-CUP en un grup de treball, totes seran estudiades i debatudes pel govern municipal.