El municipi d'Odèn, al nord del Solsonès, celebrarà el 20 de novembre el seu primer Mercat del Trumfo i la Sal. Es tracta d'una iniciativa que pretén "promocionar i donar suport als productors de trumfo al mateix municipi", ha explicat a Regió7 Sílvia Simon, regidora de Turisme d'Odèn.

Així, després de 15 anys d'assistir amb els seus productes a la Fira del Trumfo que s'organitza a Solsona, els productors de trumfo de Cambrils i Odèn veuen recollida la seva petició de celebrar el certamen al seu municipi. Simon argumenta que "també hi hem afegit la promoció de la sal, atès que juntament amb els trumfo és el nostre producte autòcton".

Tot i que es preveu que aquest any la collita de trumfo serà molt dolenta, Simon afirma que "hi haurà producte per vendre al mercat sense problema". La regidora també ha volgut remarcar que el fet de posar en marxa aquesta iniciativa de promoció del trumfo no és incompatible amb el fet que els productors continuïn participant a la Fira de Solsona. "Precisament hem escollit fer-lo en les dates del final de la collita per no interferir en la celebració de la Fira del Trumfo del mes de març".

El mercat s'ubicarà a les reformades instal·lacions del Salí de Cambrils "perquè això donarà al mercat el valor afegit de conèixer les salines de Cambrils, recentment recuperades", diu Simon, de les 10 del matí a les 6 de la tarda, i es preveu que hi assisteixin una desena de productors de trumfos a més de paradistes d'artesania i de producte alimentari i també es tindrà la representació dels diferents establiments i activitats turístiques del municipis. Paral·lelament a la celebració del mercat es duran a terme un seguit d'activitats de promoció com visites guiades al Salí de Cambrils, en hores programades, activitats adreçades al públic infantil, amb la presència d'un animador, i també activitats esportives.

En aquesta primera edició del Mercat del Trumfo i la Sal es durà a terme un taller de cuina que serà conduït pel cuiner Diego Alías, del restaurant Ca l'Amador de Josa del Cadí i on es podran aprendre i degustar diverses receptes del producte estrella del mercat i també s'oferiran als visitants tastets del producte.

En l'apartat de demostracions, els responsables del Zoo del Pirineu han preparat una exhibició amb els seus animals nocturns i durant tot el matí es podrà conèixer la tècnica per coure els trumfos al caliu.