Segueix-nos a les xarxes socials:

Els blanquers accepten un consorci amb competències sobre depuració

El conseller Baltasar promet vetllar per l'organisme, que integraran també Consell i ajuntaments

El Gremi de Blanquers resoldrà el conflicte que té pel cost de la depuradora amb la creació d'un consorci local, al qual es conferiran plenes competències en el sanejament de l'aigua, i que hauria d'integrar la planta depuradora dels adobers igualadins. El nou ens, que podria portar el nom d'Administració Actuant de l'Aigua de l'Anoia, serà integrat a més per l'Ajuntament d'Igualada i altres de la comarca, i també pel Consell Comarcal, i tindrà la gestió de la xarxa de depuradores que s'empren al territori.

Aquest és el resultat de la reunió entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el conseller Francesc Baltasar i el Gremi de Blanquers, a la seu de la conselleria de Medi Ambient i Habitatge, a la qual també va assistir la portaveu d'ERC i diputada al Parlament de Catalunya Marina Llansana. En la trobada es van debatre les reclamacions dels blanquers a l'Agència Catalana de l'Aigua i quines solucions es podien aportar des de l'Administració per garantir la viabilitat de la depuradora i de la indústria adobera. Pel que fa al sorgiment d'aquest nou organisme com a solució per les demandes, el conseller es va mostrar disposat a seguir de prop la constitució per tal d'assegurar que es tingui en compte Igualadina de Depuració (IDR) a l'hora d'estructurar la xarxa de tractament de les aigües.

En aquest sentit, Baltasar es va oferir a reunir-se amb els polítics locals per oferir-los l'ajuda necessària per una ràpida creació de l'organisme. Els detalls de la concreció d'aquest nou ens, però, no han estat detallats i l'Ajuntament d'Igualada, segons afirmava ahir el seu segon tinent d'alcalde, Jordi Riba, afirmava desconèixer els resultats de la reunió amb l'ACA.

Quant a la reclamació per la compensació per la depuració de les aigües urbanes de Santa Margarida de Montbui i Igualada, es va acordar que el Gremi presentés un informe jurídic que demostrés el camí administrativament correcte per poder-la tramitar. Aquest document ha de justificar que sobre aquest servei s'aplica una doble imposició, és a dir, que els impostos que paguen els ciutadans per depurar aquestes aigües, posteriorment els blanquers els tornen a pagar. Recordem que per al sector, el mig milió d'euros anuals del cost de la depuració se suma a quatre milions pel manteniment i el treball de la planta.

L'Ajuntament, amb el Gremi

Els responsables del Gremi s'han mostrat satisfets que l'alcalde d'Igualada, Jordi Aymamí, s'hagi manifestat a favor que els adobers reclamin l'estalvi que suposa per l'EDAR de Vilanova la depuració que fa la planta de tractament dels blanquers (IDR), i que es xifra en 500.000 euros. Aquesta és la reclamació històrica dels adobers que han traslladat a l'ACA, que fa tres anys que demanen aquesta compensació econòmica. Els blanquers es mostren "molt agraïts" per la mostra de suport de l'alcalde i confien que "ara que ha reconegut que la reclamació és justa, faci les gestions necessàries per poder-les fer efectives".

Prem per veure més contingut per a tu