El Gremi de Blanquers resoldrà el conflicte que té pel cost de la depuradora amb la creació d'un consorci local, al qual es conferiran plenes competències en el sanejament de l'aigua, i que hauria d'integrar la planta depuradora dels adobers igualadins. El nou ens, que podria portar el nom d'Administració Actuant de l'Aigua de l'Anoia, serà integrat a més per l'Ajuntament d'Igualada i altres de la comarca, i també pel Consell Comarcal, i tindrà la gestió de la xarxa de depuradores que s'empren al territori.

Aquest és el resultat de la reunió entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el conseller Francesc Baltasar i el Gremi de Blanquers, a la seu de la conselleria de Medi Ambient i Habitatge, a la qual també va assistir la portaveu d'ERC i diputada al Parlament de Catalunya Marina Llansana. En la trobada es van debatre les reclamacions dels blanquers a l'Agència Catalana de l'Aigua i quines solucions es podien aportar des de l'Administració per garantir la viabilitat de la depuradora i de la indústria adobera. Pel que fa al sorgiment d'aquest nou organisme com a solució per les demandes, el conseller es va mostrar disposat a seguir de prop la constitució per tal d'assegurar que es tingui en compte Igualadina de Depuració (IDR) a l'hora d'estructurar la xarxa de tractament de les aigües.

En aquest sentit, Baltasar es va oferir a reunir-se amb els polítics locals per oferir-los l'ajuda necessària per una ràpida creació de l'organisme. Els detalls de la concreció d'aquest nou ens, però, no han estat detallats i l'Ajuntament d'Igualada, segons afirmava ahir el seu segon tinent d'alcalde, Jordi Riba, afirmava desconèixer els resultats de la reunió amb l'ACA.

Quant a la reclamació per la compensació per la depuració de les aigües urbanes de Santa Margarida de Montbui i Igualada, es va acordar que el Gremi presentés un informe jurídic que demostrés el camí administrativament correcte per poder-la tramitar. Aquest document ha de justificar que sobre aquest servei s'aplica una doble imposició, és a dir, que els impostos que paguen els ciutadans per depurar aquestes aigües, posteriorment els blanquers els tornen a pagar. Recordem que per al sector, el mig milió d'euros anuals del cost de la depuració se suma a quatre milions pel manteniment i el treball de la planta.

L'Ajuntament, amb el Gremi

Els responsables del Gremi s'han mostrat satisfets que l'alcalde d'Igualada, Jordi Aymamí, s'hagi manifestat a favor que els adobers reclamin l'estalvi que suposa per l'EDAR de Vilanova la depuració que fa la planta de tractament dels blanquers (IDR), i que es xifra en 500.000 euros. Aquesta és la reclamació històrica dels adobers que han traslladat a l'ACA, que fa tres anys que demanen aquesta compensació econòmica. Els blanquers es mostren "molt agraïts" per la mostra de suport de l'alcalde i confien que "ara que ha reconegut que la reclamació és justa, faci les gestions necessàries per poder-les fer efectives".