Segueix-nos a les xarxes socials:

En directe

Última actualització 17:27

Incendi a la Conca de Barberà i l'Anoia, en directe

Incendi a la Conca de Barberà i l'Anoia, en directePau Brunet

L'incendi que aquest dissabte a la tarda es va originar a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) i que s'ha anat estenent fins a la veïna les Piles i també a Bellprat (Anoia) ha afectat unes 1.100 hectàrees i té potencial per cremar-ne fins a 5.000 hectàrees, segons els càlculs dels Bombers. Aquest diumenge se centren els esforços a controlar el cap i el flanc esquerre de l'incendi. 

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha explicat que el foc ha afectat un perímetre aproximat de 1.700 hectàrees, i ja no es preveu que creixi en més superfície

El foc s'ha donat per estabilitzat a les dues de la tarda, i ara caldrà treballar durant dies per donar-lo per controlat.

Protecció Civil de la Generalitat ha rebaixat de fase d'emergència a fase d'alerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya.

El cap del cos de Bombers de la Generalitat, David Borrell, demana prudència de cara a demà perquè, després de la pluja d'avui, s'espera que tornin les temperatures altes

Una veïna de Sant Martí de Tous: "Ha sigut una nit molt llarga i trista. Tenim racons molt emblemàtics al poble que s'han cremat, però per sort les masies s'han salvat i ningú ha pres mal"

Un veí de Bellprat: "Per sort vam salvar el poble, però hem lluitat sense parar i estem tristos i angoixats. Ens sentim impotents. No podem fer res"

Els Bombers de la Generalitat han donat per totalment estabilitzat l'incendi que es va declarar aquest dissabte a Santa Coloma de Queralt i ha afectat diversos municipis de la Conca de Barberà i l'Anoia. El foc ha afectat un perímetre aproximat de 1.700 hectàrees 

L'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Ramon Mullerat, ha assenyalat que el sistema mixt del cos de Bombers debilita la immediatesa per actuar davant un incendi allà on els parcs de Bombers són de voluntaris. Amb incendis a Girona, els mitjans no van arribar amb la lleugeresa que convenia. Aquí tenim un parc de Bombers voluntari"

Per a l'alcalde de Bellprat, Carles Pol, un altre problema són els entrebancs que tenen els propietaris de la superfície forestal per gestionar-la. "El problema no és l'abandonament sinó també la complexitat que tenim els propietaris per poder actuar i tallar al bosc", ha denunciat.

Els batlles de Bellprat, Santa Coloma de Queralt o Sant Martí de Tous assenyalen la insuficient gestió forestal, la falta d'incentius i les dificultats per mantenir nets els boscos privats, així com les deficiències de les xarxes de comunicacions de les zones rurals, l'abandonament de cultius i el despoblament.

El vicepresident del govern, Jordi Puigneró ha confirmat aquest dilluns al matí que el foc s'ha originat per causes humanes, però encara investiguen quina.

Protecció Civil ha informat a través de Twitter de l'aixecament del confinament a Bellprat, el municipi amb més grau d'afectació (1.069,5 hectàrees cremades)

A les nou del matí ha començat a ploure fort a la zona de l'incendi, i la pluja s'ha rebut amb alegria i optimisme al centre de comandament de Santa Coloma de Queralt. Els Bombers esperen donar per estabilitzat l'incendi a última hora d'aquest dilluns

Reobertes de nou les cinc carreteres que estaven tallades per l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia

Segons han informat Agents Rurals, en total han cremat 1.657 hectàrees 

Continuen tallades la C-37 entre Santa Maria de Miralles i Santa Margarida de Montbui, la B-220 a Santa Coloma de Queralt, la BV-2201 a Bellprat, la TV-2011 a Pontils i la BV-2131 a Santa Maria de Miralles

Els Bombers de la Generalitat han aconseguit perimetrar el 80% de l'incendi i afronten una nova jornada de treball "més optimista"