La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) va lliurar ahir al Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) les factures pagades a empreses investigades en el cas Gürtel entre el 2000 iel 2004, però no ha trobat en els arxius "cap contracte" amb aquestes societats.

En un comunicat, la FEMP destaca també que, una vegada revisades totes les actes de la Comissió Executiva i del Consell Federal de la Federació corresponents a aquest període, no hi ha informació ni cap acord sobre aquestes contractacions.

La Policia Judicial va requerir dilluns passat a la FEMP els con- tractes que va signar el que aleshores era secretari general de la Federació, Álvaro de la Cruz, amb empreses vinculades al presumpte capitost de la trama madrilenya del cas Gürtel, Francisco Correa, com Special Events i Pasadena Viajes.

Ahir al matí, la FEMP va fer lliurament a la Policia Judicial de la documentació sol·licitada pel TSJM, corresponent a l'etapa en la qual presidia aquesta entitat municipal l'alcaldessa de València, Rita Barberá (PP).

Segons la FEMP, entre la documentació aportada hi ha informació escrita en format de factures, emeses per alguna d'aquestes empreses i que han estat trobades en els arxius de la Federació. "No s'ha pogut aportar cap contracte, ja que no s'han trobat a l'arxiu", va assegurar la FEMP, que va reiterar als responsables de la investigació la seva voluntat de col·laborar amb la Justícia.

El comunicat de la FEMP no aporta detalls sobre aquestes factures ni noms d'empreses, però la portaveu socialista a l'Ajuntament de València, Carmen Alborch, va assegurar que Álvaro de la Cruz va pagar a Special Events 800.000 euros per les assemblees de la FEMP dels anys 1999 i 2003, i 200.000 euros a l'empresa Pasadena Viajes.

El comunicat sí que deixa clar que en les actes de les reunions dels màxims òrgans de direcció de la FEMP no apareix cap tipus d'informació sobre aquestes con- tractacions. No obstant això, l'alcalde en funcions de València, Alfonso Grau, va dir dilluns que tots els contractes que es van fer en aquesta època "van ser tramitats, confirmats i aprovats per unanimitat en el si del Comitè Executiu de la Federació". A més a més, Grau va indicar que en el requeriment del TSJM no hi havia cap petició de documentació relacionada amb Rita Barberá.

Precisament, el líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha expressat el seu suport a Barberá, a la qual va qualificar com una persona "que no es pot blasmar, honrada i estimada pels ciutadans de València" que ara és víctima d'una "campanya inquisitorial pròpia de Torquemada".